Priika za razvoj sporta i turizma: Podsjećanjem na ZOI '84. u susret EYOF-u 2019. godine

Radiosarajevo.ba
Priika za razvoj sporta i turizma: Podsjećanjem na ZOI '84. u susret EYOF-u 2019. godine

Prije 32 godine grad Sarajevo je bio domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara, do tada najbolje organizirane zimske olimpijade u historiji olimpizma.

Za tri godine, od 10. do 15. februara, Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti sportski centri Evrope i svijeta organizacijom Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, koji će okupiti oko 1.600 sportista iz više od 50 evropskih zemalja, koji će se takmičiti u sedam sportova u 16 disciplina.

Godišnjica: Na kojim se sve lokacijama održavala sarajevska Olimpijada (FOTO+MAPA)

EYOF 2019. neće biti samo sportska smotra u trajanju od pet dana, nego i prilika za razvoj sporta i turizma, ali i šansa da stvorimo ozbiljne takmičare i ozbiljne uslove za zimske sportove. Ova manifestacija je prilika da pozovemo sve turiste i one koji uživaju u zimskim sportovima da i nakon olimpijskog festivala nastave aktivno posjećivati BiH, naše olimpijske planine i druga borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ujedno, ovaj zimski olimpijski festival mladih predstavlja jedinstveni turistički i ekonomski potencijal za razvoj Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još prošle godine iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo počasno pokroviteljstvo EYOF-a 2019. Vijeće ministara BiH je odlučilo da u naredne četiri godine izdvoji 1,9 miliona KM za ovaj najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.  Gradovi domaćini, Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji su jedini do sada finansirali ovaj projekat, i u 2016. planiraju u svojim budžetima sredstva za EYOF.

Podrška ovom projektu neće izostati ni od Kantona Sarajevo koji namjerava uložiti znatna sredstva za zasnježivanje staza i obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici i rekonstrukciju staze za nordijsko trčanje na Igmanu.

Očekuje se da entitetske vlade ulože značajna finansijska sredstva u revitalizaciju i izgradnju sportske infrastrukture i svih drugih potrebnih objekata na olimpijskim planinama Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, kao i da značajne bh. kompanije, banke, privatne firme pokažu društvenu odgovornost tako što će obezbijediti sredstva za održavanje manifestacija u sklopu ovoga festivala.

Tokom narednog perioda poduzet će se neophodne aktivnosti s ciljem uspostavljanja novog organizacionog odbora EYOF-a, koji će brojati manje članova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije