Sve više bh. građana se vakciniše u Srbiji: "Spašavanje ljudskih života prioritet"

6
F.V.
Sve više bh. građana se vakciniše u Srbiji: "Spašavanje ljudskih života prioritet"
Foto: Twitter / Vakcinacija u Srbiji

Sve više građana Bosne i Hercegovine se vakciniše u Srbiji. Prema medijskim izvještajima, u vrlo kratkom roku, bez prethodne prijave, u našem istočnom susjedstvu proces vakcinacije završavaju Sarajlije, Tuzlaci, Mostarci....

Odlazi se privatnim automobilima, na društvenim mrežama se raspituje za kartu više u autobusima.

Dovoljan je, kako vele, bh. pasoš, odnosno prebivalište bilo gdje na teritoriji BiH. Iskustva su više nego pozitivna.

Pored Bosanaca, Srbija od danas vakciniše izbjeglice i migrante. Kako javlja američki AP, Srbija je danas postala prva evropska zemlja koja je počela da vakciniše protiv korona virusa izbjeglice i migrante.

Srbija je, osiguravajući ne samo vakcine, već i zdravstveno osoblje, pokazala svoju humanost, i to u ovakvim situacijama treba snažno pozdraviti.

Velika gesta Beograda

Posebno imajući u vidu činjenicu da su građani Srbije svojim sredstvima platili vakcine kojima se sada spašavaju životi bh. građana.

Jasno, samo naše vlasti su odgovorne što su građani Bosne i Hercegovine dovedeni u ovako jadan položaj da moljakaju za ono što im je njihova država bila dužna osigurati, za što su izdvojili golemi novac u zdravstveni sistem.

"Velika gesta Beograda da vakciniše i građane BiH. Veliki dio mojih sugrađana je danas primilo vakcinu koja im spašava život. Nažalost, u svom gradu i državi nisu to mogli radi nesposobne političke oligarhije koja je inficirana nacionalizmom i korupcijom", ističe ugledni bh. reditelj Dino Mustafić.

Brojke smrtnosti i broj inficiranih u BiH od COVID-a, ističe on, nažalost, "svrstava nas u zemlje gdje je spašavanje ljudskih života prioritet".

"Odlazak u Srbiju treba gledati kao čin solidarnosti i otvaranje novih odnosa u kojem ćemo se više pomagati i razumijevati u budućnosti. Nedolično je ovu akciju politički komentarisati osim još jednom podsjetiti da je grupa građana iz BiH pokrenula krivičnu prijavu radi neodgovornosti dužnosnika sa državne i federalne razine. To su političari koji su i po sopstvenom priznanju mogli nabaviti vakcine, ali nisu htjeli "izigravati državu", kaže Mustafić za Radiosarajevo.ba.

Nada se da će Tužilaštvo BiH ozbiljno pristupiti ovoj prijavi.

"I dovesti evidentne krivce u sudske klupe radi odgovornosti zbog smrti mnogih koji su mogli pravovremenom vakcinacijom biti živi", kazao je.

Zahvalite građanima Srbije

Masovnu vakcinaciju bh. državljana u Srbiji komentirao je i novinar i publicista Dragan Bursać.

"Poštovani publikume BiH, ne zahvaljujte se Vučiću za vakcine, nego građanima Srbije, oni su ih platili, a jebite sve po spisku BiH političarima oni su ZASLUŽNI što nemate vakcine u svojoj zemlji. Prosto je! ", napisao je Bursać na Twitteru.

Među onima koji su, s druge strane, zahvalili vlastima u Srbije bio je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

"Veliko bravo za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za sve što je učinio kroz organizaciju cijelog procesa vakcinacije, a pogotovo što je omogućio da i građani RS-a i FBiH ravnopravno mogu učestvovati u tome", naveo je Stanivuković.

Braća preko Drine

Živan Mirić iz Demokratske stranke Srbije je prigovorio Stanivukoviću zbog zahvala Vučiću.

"Poštovani Draško, za pomoć treba da se zahvališ građanima Srbije, koji nesebično pomažu svoju braću preko Drine, iako smo ekonomski u rangu BiH. Degutantno je zahvaljivati se čoveku pod čijim vlašću se godišnje iseli 70.000 ljudi iz Srbije", napisao je Mirić.

Riječ je, naime uglavnom o vakcinaciji AstraZeneca Covishield vakcini, kojoj rok ističe 29. marta, pa se masovnija upotreba ove vakcine povezuje i sa njezinom skorom neupotrebljivošću. Rok za revakcinaciju je tri mjeseca, o čemu će – dakle – vakcinisani bh. državljani biti obaviješteni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije