Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

24
S.G.
Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zgrada OHR-a u Sarajevu

Centralna tema ovih dana u bh. javnosti je bez ikakve sumnje najava o mogućem nametanju Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Njime su predviđene nove podjele, a mnogi su mišljenja kako se ovim zakonom najviše izlazi u susred HDZ-u i njenom šefu Draganu Čoviću.

Tim povodom, građani su kao i veliki broj javnih ličnosti i probosanskih stranaka za danas u 19 sati zakazali proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Manje više svi su poslali istu poruku - otpor anticivilizacijskom, antiustavnom i diskriminirajućem zakonu koji bi se trebao nametnuti.

Vojin Mijatović uoči večerašnjih protesta: "Schmidte, zaboravio si jednu stvar"

Vojin Mijatović uoči večerašnjih protesta: "Schmidte, zaboravio si jednu stvar"

SDA (Stranka demokratske akcije)

"Stranka demokratske akcije poziva članove, simpatizere i građane da se masovnim okupljanjem ispred zgrade OHR-a u Sarajevu suprotstave najavljenim odlukama Visokog predstavnika o izmjeni Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH", rečeno je iz SDA.

Dodali su i kako će se predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, obratiti javnosti danas od 14 sati.

Demokratska fronta (DF)

"Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine.

Poslaćemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva.

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i ne smije biti izgubljena", naveli su iz DF-a.

Naša stranka

"Građansku BiH branimo i na ulici, vidimo se ispred OHR-a danas u 19:00! Pozivamo sve članice i članove, simpatizere i simpatizerke da nam se pridruže.

Ovo je borba za normalnu državu. Građanska BiH nas treba, pridruži se!", jasna je poruka iz Naše stranke.

Stranka za BiH (SBiH)

"Bosni i Hercegovini ne trebaju dodatne etnoteritorijalne podjele koje su glavna kočnica napretka i trajni uzrok nestabilnosti, a posebno ne one koje će označiti granice budućeg trećeg entiteta.

Bećirović: Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na državu BiH

Bećirović: Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na državu BiH

Nama treba jedinstvena i građanska Bosna i Hercegovina, buduća članica Evropske unije i NATO-a.

Nametanjem izbornog zakona kakav je najavljen u medijima, Christian Schmidt bi izolovao Bosnu i Hercegovinu od Evrope, jer bi dodatno cementirao segregaciju.

Potrebno je prije svega provesti presude Evropskih sudova koje su jasno rekle da je i današnji izborni zakon diskriminirajući te u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama".

SDP (Socijaldemokratska fronta)

"Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, Visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Munira Subašić pisala Baerbock: Schmidt da nastavi raditi po međunarodnom pravu i zakonima

Munira Subašić pisala Baerbock: Schmidt da nastavi raditi po međunarodnom pravu i zakonima

Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. 

Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo. Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani."

NES (Narodno evropski savez)

"Narodni evropski savez BiH pridružuje se pozivima građanima Bosne i Hercegovine da izađu na mirne proteste protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH.

Kukavica: Na koliki procenat bi muslimane u BiH trebalo svesti - da bude "mirna Bosna"?

Kukavica: Na koliki procenat bi muslimane u BiH trebalo svesti - da bude "mirna Bosna"?

Pozivamo sve građane i članove NES-a da danas u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama.

Ovo je vrijeme da svi zajedno pokažemo da ćemo se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, a ne zemlju podijeljenu na nacionalne torove - saopćeno je iz NES-a.

Narod i pravda (NiP)

"Pridružujemo se protestima i pozivamo građane Bosne i Hercegovine da se danas, 25. jula 2022. godine u 19.00 sati okupimo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bismo mirno i dostojanstveno poslali poruku da se snažno protivimo daljim etničkim podjelama i štetnim rješenjima za BiH", poručio je prvi čovjek ove stranke, Elmedin Konaković.

PDA

"Pokret demokratske akcije pridružuje se pozivima građana Bosne i Hercegovine da izađu na mirne proteste protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH.

Bh. dijaspora o izmjenama Izbornog zakona: Kapitulacija visokog predstavnika

Bh. dijaspora o izmjenama Izbornog zakona: Kapitulacija visokog predstavnika

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost, da sutra u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama.

Ovo je vrijeme da svi zajedno pokažemo da ćemo se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji."

Dervo Sejdić

"Obraćam vam se kao Rom i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava. Sad se pojavio u javnosti Prijedlog, istina nezvaničan, od strane ureda visokog predstavnika EU u BiH kojim se derogiraju sve presude, a ima ih pet.

Naime, prijedlog gospodina Schmidta i njegovog ureda namjerava nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH koje nisu ni u skladu sa Preporukama EU niti u skladu sa evropskom Konvencijom za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, a niti su u skladu sa UN konvencijom za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije.

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Molim vas i zahtjevam da ovu poruku predočite svojim kolegama u EU parlamentu i osporite dokument štiteći prava nacionalnih manjina i građana BiH od dalje podjele BiH na etničko rasističkim uređenim administrativnim jedinicama."

Bolje je spriječiti donošenje ovakvog Izbornog zakona sad i odmah nego trpiti posljedice ne demokratskih i na rasizmu zasnovanih odluka. Umjesto da koristi svoja Bonska ovlašetnja i sankcioniše snage koje destsabiliziraju BiH i Evropu gospodin Schmidt uvodi aparthejd u 21. stoljeću u srcu demokratske Evrope", poručio je, između ostalog, Dervo Sjedić.

Martina Mlinarević

"Večeras u 19h s vama srcem i dušom. Za europsku Bosnu i Hercegovinu.

Za demokratsku, civiliziranu zemlju kakve su sve one zemlje iz kojih nam pojedini pokušavaju uvesti nedemokratske, anticivilizacijske principe.

Prkosna od sna!", jasno je poručila bh. ambasadorica u Češkoj Republici.

Oliver Rolofs poručio Annaleni Baerbock: Dovedite u red bezličnog Christiana Schmidta

Oliver Rolofs poručio Annaleni Baerbock: Dovedite u red bezličnog Christiana Schmidta

Vojin Mijatović

"VEČERAS 19.00h ISPRED OHR-a

Čekam sve građane BiH koji su spremni da konačno izgradimo BiH indetitet!

Schmidte zaboravio si jednu stvar ovo je Bosna ponosna, Bosna Tvrtkova, ona ista Bosna kojoj su se divili i pokušavali da je osvoje vijekovima razni osvajači, nisu uspjeli ni oni nećeš ni ti ni tvoji nalogodavci.

Neka vječno živi Bosna i Hercegovina, građanska država svih njenih naroda!

VIDIMO SE VEČERAS!!!", poručio je Mijatović.

Željko Komšić jasno poručio Schmidtu i međunarodnoj zajednici: Šta radite i šta hoćete od nas?

Željko Komšić jasno poručio Schmidtu i međunarodnoj zajednici: Šta radite i šta hoćete od nas?

Erol Avdović

"Naravno da ću večeras 25. jula u 19:00 biti pred zgradom OHR-a da se pridružim ostalim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji namjeravaju mirno, legalno i demokratski izraziti svoj neposluh s najavljenim odlukama OHR-a."

SPUS (Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu)

"Uvažene kolegice i kolege, SPUS podržava proteste građana Bosne i Hercegovine ispred zgrade OHR-a sutra u 19:00h.

Smatramo našom dužnosti kao članovima akademske zajednice da se borimo protiv diskriminacije, apartheida i anticivilizacijskih odluka koje visoki predstavnik namjerava donijeti. 19:00h ispred zgrade OHR-a. Studenti su pokretačka snaga društva!", poručeno je iz SPUS-a koji će također biti na večerašnjim protestima.

Dodajmo i to da se u 11 sati ispred zgrade OHR-a obratio i Mirsad Hadžikadić prvi čovjek "Koalicije država", a na proteste u Sarajevu večeras dolaze i ratni vojni invalidi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije