Bh. dijaspora o izmjenama Izbornog zakona: Kapitulacija visokog predstavnika

18
Radiosarajevo.ba
Bh. dijaspora o izmjenama Izbornog zakona: Kapitulacija visokog predstavnika
FOTO: Screenshot / Christian Schmidt

BiHUnited je neovisna i nevladina incijativa s misijom izgradnje globalne informativne platforme.

Oni su tako reagovali na nedavne najave o navodnim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Posao visokog predstavnika u BiH je pomoći BiH društvu i institucijama da prevaziđu teško nasljeđe rata i funkcioniraju kao savremena demokratija.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Posljednjim izmjenama izbornog zakona koje je u julu 2022. godine predložio visoki predstavnik, u BiH se umjesto evropskih demokratskih principa uvode nepoznate kategorije kao što je 'etnički cenzus' u izbornom procesu.

Oliver Rolofs poručio Annaleni Baerbock: Dovedite u red bezličnog Christiana Schmidta

Oliver Rolofs poručio Annaleni Baerbock: Dovedite u red bezličnog Christiana Schmidta

Time se i dalje cementiraju etničke podjele i razlike u političkim sistemima između entiteta Federacija BiH (FBiH) i entiteta Republika Srpska (RS). Suštinski, predloženim izmjenama izbornog zakonav, visoki predstavnik samo u entitetu FBiH zagovara sektaška rješenja koja ne postoje i ne bi bila prihvatljiva u demokratskim zemljama Evropske Unije (EU).

Visoki predstavnik u BiH je popustio pod nacionalističkim pritiscima i time potencijalno dovodi BiH do dublje etničke segregacije kojom se stvaraju uslovi za daljnje rušenje individualnih prava i sloboda građana BiH.

Posebno je razočaravajuće što je visoki predstavnik u BiH svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona predstavio baš u momentu kada je došlo do prevazilaženja blokada koje su sprečavale BiH da uđe u NATO i EU.

Izmjene Izbornog zakona koje je predložio visoki predstavnik u BiH su kapitulacija visokog predstavnika u BiH pred malom grupom nacionalista koji djeluju kao produžena ruka Vladimira Putina u BiH.

BiHUnited zahtjeva od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da odustane od predloženih izmjena Izbornog zakona jer su predložene izmjene i pravno i etički neprihvatljive iz tri razloga.

Pod jedan, nepobitno je utvrđeno da je Bosni i Hercegovini počinjen genocid i masovni zločini širokih i sistematskih razmjera. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su utvrdili da su genocid počinile vojska i policija Republike Srpske na teritoriji Republike Srpske, da Srbija nije učinila dovoljno da spriječi genocid u BiH, i da su ratno vođstvo Republike Hrvatske, HDZ Hrvatske, HDZ BIH i tadašnje 'Hrvatske Zajednice Herceg Bosna' u udruženom zločinačkom poduhvatu radili na sistematskom uništenju ne-hrvatskog stanovništva u dijelovima BiH.

Izraziti žaljenje i saosjećanje sa žrtvama svih ovih zločina, a zatim predložiti izmjene Izbornog zakona koje bi dodatno nagradile genocid i sistematsko etničko čišćenje je zaista neprihvatljiv potez jer samo dalje jača etničku segregaciju i diskriminaciju unutar BiH.

Pod dva, ako je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo biti opravdano sprečavanjem rata pa i po cijenu da se istim Dejtonskim mirovnim sporazumom nagrade ratni zločini i genocid, nema opravdanja da se u BiH u 2022. godini uvode principi koje bi rado potpisali oni koji su osuđeni za masovne zločine jer se takvim izbornim promjenama negira građanska demokratija, naročito u FBiH (da državni nivo BiH i ne spominjemo).

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrijede u evropskim zemljama, a da istovremeno visoki predstavnik predlaže izmjene Izbornog zakona kojima se u 2022. godini u BiH cementiraju etničke podjele.

Pod tri, predloženim izmjenama izbornog zakona visoki predstavnik u BiH efektivno anulira mnogobrojne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kao što su one u predmetima Sejdić i Finci, Azra Zornić i drugi. U svim ovim presudama je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je etnička diskriminacija koja je ugrađena u Dejtonski mirovni sporazum suprotna Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ukoliko bi zaživile izmjene izbornog zakona koje predlaže visoki predstavnik u BiH, veliki broj BiH građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda bi još jednom bili obilježeni kao građani bez jednakih prava sa samo formalnim, ali ne i stvarnim biračkim pravom i uticajem na izborne procese.

Kao jedna od globalnih mreža BiH dijaspore, BiHUnited zahtjeva od Njemačkog parlamenta i Vlade da zaustave visokog predstavnika u BiH gospodina Schmidta od narušavanja evropskih i demokratskih principa u BiH putem predloženih izmjena izbornog zakona. Kroz umrežavanje i edukaciju pojedinaca i organizacija BiH dijaspore, BiHUnited će nastaviti da se zalaže za demokratsku, mirnu, jedinstvenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu - upravo za sistem kakav mnogi članovi naše dijaspore uživaju širom svijeta", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije