Sve gotovo za 6 mjeseci: Wigemark uručio ključeve stanova za 18 romskih porodica

Fena
Sve gotovo za 6 mjeseci: Wigemark uručio ključeve stanova za 18 romskih porodica
Šef izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić uručili su danas ključeve novoizgrađenih socijalnih stanova za 18 brčanskih romskih porodica.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kazao je kako se dodjelom ovih stanova rješava dio problema brčanskih Roma.

"Ovaj projekt je dio akcijskog plana zbrinjavanja Rome i njihove inkluzije u ovu lokalnu zajednicu. Preostaje nam i ono što je veoma bitno i nimalo nije lakše od ovog prvog koraka, a to je rješavanje problema u oblasti obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja", istaknuo je Milić.

Šef izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je kako je uspjeh da je ovaj stambeni objekat izgrađen za samo šest mjeseci.

"Na ovakav dan, kada je hladno i kada se svi smrzavamo, drago mi je da će 18 romskih porodica biti stambeno zbrinuto", kazao je Wigemark.

Dodao je da su ove aktivnosti dio šireg programa kojega EU provodi s vlastima u BiH na implementaciji akcijskog plana za Rome čija je ukupna vrijednost više od pet miliona eura.

"Polovina tih sredstava će biti utrošena za stambeno zbrinjavanje 150 romskih porodica na devet različitih lokacija u BiH", ustvrdio je Wigemark.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije