Cvijanović i Wigemark: Što hitnije usvojiti izmijenjeni Zakon o akcizama

AA
Cvijanović i Wigemark: Što hitnije usvojiti izmijenjeni Zakon o akcizama
Željka Cvijanović, premijerka bh. entiteta Republika Srpska, i Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije i Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, sastali su se danas u Banjoj Luci.

Tokom današnjeg sastanka su  istakli značaj što hitnijeg usvajanja izmijenjenog Zakona o akcizama, kao preduslova za realizaciju aranžmana sa MMF-om i pospješivanje saradnje sa drugim finansijskim institucijama.

Kako se navodi u saopćenju iz Vlade RS-a, na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje institucije RS-a sprovode u procesu evropskih integracija, kao i o aktuelnim političkim i ekonomskim temama. 

Cvijanović je upoznala ambasadora Wigemarka sa privrednim kretanjima u RS, izrazivši "zadovoljstvo što RS bilježi privredni rast i pored još uvijek prisutnih implikacija ekonomske krize, te, posebno, odsustva aranžmana sa MMF-om zbog neispunjavanja preuzetih obaveza od strane institucija BiH". 

"Predsjednica Vlade RS je takođe ukazala ambasadoru Wigemarku na stalno prisutnu intenciju institucija na nivou BiH da se ne pridržavaju dogovorenog mehanizma koordinacije prilikom realizacije obaveza iz procesa evropskih integracija, te upozorila da ovakvo djelovanje predstavlja osnovni izvor svih eventualnih zastoja i nesporazuma u BiH", stoji u saopćenju. 

Dodaje se i da je istakla snažno nezadovoljstvo institucija, udruženja i građana RS radom Instituta za nestala lica BiH, "što jasno oslikava i podatak da je u prethodnih devet godina Institut identifikovao samo 315 žrtava srpske nacionalnosti, u odnosu na preko 5.500 žrtava druge nacionalnosti", navodi se u saopćenju iz Vlade RS.

Željka Cvijanović je ukazala na prijeko potrebnu reorganizaciju Instituta, kako bi se u najkraćem roku stvorili uslovi za njegovo objektivnije, profesionalnije i pravednije djelovanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije