Sutra sastanak OSA-e i Vijeća ministara zbog Špirićevih lažnih zaključaka

Radiosarajevo.ba
Sutra sastanak OSA-e i Vijeća ministara zbog Špirićevih lažnih zaključaka
Foto: Parlamentarna skupština BiH / Nikola Špirić

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i njegova dva zamjenika Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda sastat će se sutra s rukovodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i s članovima Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om, potvrdio je za Radiosarajevo.ba član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om Mirsad Mešić.

Oni bi trebali razgovarati o novonastaloj situaciji nakon što je utvrđeno da je predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić poslao OSA-i lažne zaključke koje Komisija nikada nije usvojila.

Podsjećamo, na nedavnom sastanku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića razgovaralo se o tome da HDZ ne glasa za smjenu Špirića iako je poslao lažne zaključke.

Tom prilikom i sam Dodik je OSA-u nazvao “neprijateljskom organizacijom”.

Glavni inspektor OSA-e Damir Bevanda već duže vrijeme traži pristup povjerljivim informacijama koje su u isključivoj nadležnosti direktora OSA-e i njegovog zamjenika.

OSA je jedina agencija na državnom nivou nad kojom ne postoji politički utjecaj.

Mešić je ranije u izjavi za Radiosarajevo.ba upozorio da “Dodikovo i Čovićevo spašavanje Špirića je još jedan od pokušaja rušenja države Bosne i Hercegovine”.

HDZ BiH i SNSD su dvije partije koje ne misle dobro Bosni i Hercegovini. Naravno, neće uspjeti u tome, a šta će se dešavati u okvirima OSA-e, to treba prepustiti Komisiji za nadzor nad radom OSA-e. Jasna je poruka Čovića i Dodika da ne žele da OSA radi nestranački”, spomenuo je Mešić.

Prema njegovim riječima, Dodik i Čović žele imati svoje mehanizme kontrole OSA-e mimo Zakona o radu OSA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije