Mešić: Dodik i Čović žele zadržati kontrolu nad OSA-om

K. S.
Mešić: Dodik i Čović žele zadržati kontrolu nad OSA-om
Sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika jasno je bio usmjeren na očuvanje pozicije Nikole Špirića kao predsjedavajućeg Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om.

Kazao je to za Radiosarajevo.ba član Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om Mirsad Mešić. On naglašava kako je "Dodikovo i Čovićevo spašavanje Špirića još jedan od pokušaja rušenja države Bosne i Hercegovine".

“Riječ je o pokušaju preuzimanja svih funkcija OSA-e, zarad artikuliranih političkih ciljeva. HDZ BiH i SNSD su dvije partije koje ne misle dobro Bosni i Hercegovini. Naravno neće uspjeti u tome, a šta će se dešavati u okvirima OSA-e, to treba prepustiti Komisiji za nadzor nad radom OSA-e. Jasna je poruka Čovića i Dodika da ne žele da OSA radi nestranački”, spomenuo je Mešić.

Mirsad_mesic_javnaraspravaba.jpg - undefined

Mirsad Mešić

Prema njegovim riječima, Dodik i Čović žele imati svoje mehanizme kontrole OSA-e mimo Zakona o radu OSA-e.

Jučerašnji sporazum Dodika i Čovića o zajedničkoj saradnji došao je paralelno sa samitom lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU u Trstu, gdje jedina BiH nije prihvatila Ugovor o pristupanju Transportnoj uniji upravo zbog blokada Vlade RS-a.

Mešić kaže da Europska unija mora uvažiti činjenice otvorene podrške Rusije Miloradu Dodiku, ali u isto vrijeme ne smatra da Andrej Plenković podržava Dragana Čovića u zastupanju Dodikovih interesa.

Čović bi trebao svojim biračima odgovoriti zbog čega je on u rukama Milorada Dodika. Njegova politika ne donosi dobro, prije svega, Hrvatima ali ni BiH. Ne vjerujem da premijer Hrvatske Andrej Plenković podržava Čovića u njegovoj saradnji sa Dodikom”, zaključuje Mešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije