Sutra odluka o načinu odvijanja nastave u Kantonu Sarajevo

Fena
Sutra odluka o načinu odvijanja nastave u Kantonu Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, na konferenciji za medije je, između ostalog, govorila o situaciji sa pandemijom koronavirusa u KS-u, kao i načinu odvijanja nastave u narednog školskoj godini u ovom kantonu. 

Za situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa na području KS kazala je da je znatno poboljšava te da broj zaraženih u posljednja 24 sata iznosi 12 osoba od 198 testiranih.

Pilav naglašava da broj aktivnih slučajeva iznosi 921 osoba, a do sada je ukupno izliječeno 2.432 osobe.

Govoreći o nastavnom procesu u školama, Pilav je kazala da će sutra (utorak) obznaniti na koji način će nastava biti organizirana, da li će to biti online, redovan odlazak u školu ili kombinovani model.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić istakla je da se ne smije zanemariti opasnost za djecu u vrijeme pandemije te da djeca moraju imati adekvatnu zaštitu.

Posebno se, kako je rekla, vodi računa o hronično oboljeloj djeci kako bi se smanjio rizik od inficiranja.

Istakla je da je od početka pandemije do danas u KS registrovano 234 slučaja zaraze djece ispod 18 godina, što je oko sedam posto od ukupnog broja zaraženih.

Navodi da 92 posto zaražene djece nisu imali nikakve simptome ili blage, kao što je povišena temperatura, loš opći osjećaj, kašalj, dok su djeca sa težom kliničkom slikom imala upalu pluća bez komplikacija.

Ministar privrede KS Draško Jeličić, koji je na pres-konferenciji govorio o javnim pozivima za isplatu plaća, istakao je da je za plaće za mart, april i maj plasirano 9.603.527 KM te da su općine pristupile programu pomoći maloj privredi kako bi se sačuvala radna mjesta.

Dodao je da je sporazum potpisalo osam općina koje su do sada isplatile fizičkim licima plaće u iznosu od oko dva miliona KM.

Naglasio je da Općina Stari Grad nije potpisala sporazum s KS, te da su općine Centar i Ilidža potpisale sporazum za april.

"Ni te osobe neće ostati uskraćene, već sutra na web stranici Ministarstva privrede KS bit će objavljen javni poziv za isplatu plaća za mjesec april, odnosno za dodjelu sredstava poslovnim subjektima i fizičkim licima koji samostalno obavljaju registrovanu djelatnost", zaključio je ministar Jeličić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije