Susret Zvizdića i Plenkovića: Potrebno pokazati više političke volje

Radiosarajevo.ba
Susret Zvizdića i Plenkovića: Potrebno pokazati više političke volje
Foto: Vijeće ministara BiH / Susret Plenkovića i Zvizdića na samitu 16+1 u Dubrovniku

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se danas u Dubrovniku sa domaćinom 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine (16+1), hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim je razgovarao o bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su odnosi dvije zemlje s jedne strane jako dobri i prijateljski, ali da postoje oblasti i pitanja u kojima je potrebno pokazati više političke volje kako bi se takva pitanja riješila na obostrano zadovoljstvo i relaksirali odnosi u regiji.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina opredjeljena za jačanje dobrosusjedskih odnosa poštujući sva pravila domaćeg, međunarodnog prava i suvereniteta svojih susjeda.

Kao pozitivan primjer koji treba slijediti, predsjedavajući Zvizdić je naveo rješavanje pitanja granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da zemlje regije moraju kvalitetnije surađivati kako bi se bolje koristio potencijal i prilike koje otvara inicijativa Jedan pojas – Jedan put, kako bi se unaprijedila komunikacijska infrastruktura u regiji i ubrzao ekonomski razvoj.

Zvizdić se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na srdačnoj dobrodošlici i, kako su naveli, izuzetnoj organizaciji ovogodišnjeg Samita u Dubrovniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije