Stjepan Mesić objasnio: Zašto bogata Kineskinja oživljava Tita u Kumrovcu?

Radiosarajevo.ba
Stjepan Mesić objasnio: Zašto bogata Kineskinja oživljava Tita u Kumrovcu?
/ Anadolija

Tportal je razgovarao s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem o namjeri vlasnice kineske kompanije Z-Run Wellton Industry Jiang Yu da uloži blizu 12 miliona kuna ili tri miliona maraka u obnovu zgrade političke škole u Kumrovcu.

Mesić tvrdi da najmanje jednom godišnje posjećuje najmnogoljudniju zemlju svijeta. Tvrdi da je kao predsjednik ove susjedne zemlje nastojao privući kineske investicije.

Upoznao je bogatu kineskinju koja ga je upoznala o samom projektu u čijem središu bi bio lik lidera socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita.

"Bio sam uporan u dovođenju raznih kineskih delegacija u Hrvatsku, a i mi smo prošli dobar dio Kine. Oni imaju više milijunaša nego Amerikanci, oni žele uložiti, a mi ne brendiramo... I ova naša predsjednica, ona želi brendirati Hrvatsku, a ispusti Tita, jednog od najvećih državnika svijeta", kazao je Mesić za tportal.

Politička škola u Kumrovcu, sadašnji Hotel Zagorje - undefined

Foto: Matija Topolovec/Pixsell: Politička škola u Kumrovcu, sadašnji Hotel Zagorje

Podsjetio je da su obje zemlje - Jugoslavija i Kina bile na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu, što Kinezi i danas vrlo cijene.

"Dakle, on stvara Pokret nesvrstanih za vrijeme Hladnog rata, kada su odnosi između Istoka i Zapada dolazili do usijanja. I onda se pojavi 150 država, koje organiziraju Tito, Nehru i Naser, nakon čega popušta napetost između dvaju suprotstavljenih blokova jer komuniciraju preko Nesvrstanih. Tito je odigrao značajnu ulogu u smirivanju situacije i snižavanju pritisaka s obje strane. U Kini, kamo god sam došao, Tito je bio nezaobilazan i ako se govori o antifašizmu jer je jedini imao slobodan teritorij - Jugoslavija, pa i Hrvatska, stvarno su se oslobodile u Drugom svjetskom ratu, dok se Kina oslobodila od japanskog imperijalizma. Ni njih ni nas nije oslobodila sovjetska Crvena armija. Tito je za njih pojam borca i državnika, ali mi to do sada nismo znali iskoristiti", naveo je Mesić.

U dva mandata predsjednik Hrvatske ne sumnja u poslovne namjere Jinag Yu.

"Ona je ozbiljan čovjek, s ozbiljnim namjerama. Imate vi onih koji dođu turistički, nešto najave i odu, ali ovdje se radi o ozbiljnom angažmanu. Očito je da je njezin interes komercijalan, ali smo joj pomogli da malo više otvori oči dok razmatra sve mogućnosti u Hrvatskoj", zaključio je Mesić u razgovoru za tportal.

Jučer je Jutarnji list objavio da obnova kumrovačke partijske škole podrazumijeva i moguću izgradnju još jedne identične zgrade.

Cilj je da se brendiranjem Tita privuče veliki broj turista iz cijelog svijeta. Skoro stotinu hiljada turista godišnje posjećuje Kumrovec, a među njima veliki broj Kineza, samo zbog predsjednika Jugoslavije, tvrdi gradonačelnik Robert Šplajt, navodi Jutarnji list.

Kumrovec_godisnjica_AA.jpg - undefined

Anadolija: Turisti ispred rodne kuće Josipa Broza Tita

Hrvatski mediji su naglasili i to da je kineska preduzetnica zainteresovana za investiranje i u drugim dijelovima zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije