Sjećate li se partijske škole u Kumrovcu - ruševina za političke obračune

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se partijske škole u Kumrovcu - ruševina za političke obračune
Foto: Matija Topolovec/Pixsell / Politička škola u Kumrovcu, sadašnji Hotel Zagorje

Politička škola Josip Broz Tito u Kumrovcu je bila mjesto edukacije partijskih funkcionera. Mnogi nosioci značajnih političkih funkcija su školovani u Kumrovcu.

Hrvatski portal Express podsjeća da je impresivni objekat pod imenom Hotel Zagorje vlast nekoliko puta pokušala prodati.

Nakon urušavanja socijalističke Jugoslavije, u ratnim godinama je objekat bio dom za izbjeglice iz Vukovara.

U međuvremenu niko nije osmislio plan i projekat revitalizacije hotela na pogodnoj lokaciji, piše Express.

Fotografkinja Nela Laptoš koja posjećuje i dokumentira napuštene objekte u Hrvatskoj je naglasila arhitektonski značaj političke škole odnosno hotela u kojem se nalazi 150 soba, ambulanta, velika sportska dvorana i atomsko sklonište.

Express navodi da je objekat kao sinonim socijalizma često koristila hrvatska desnica za svoje političke ciljeve navodeći dva primjera za to.

Jedan je trenutak kada je Tomislav Karamarko ucjenjivao Jadranku Kosor snimkom seksa koji je navodno nastao u Kumrovcu. To se desilo tokom borbe za prevlast u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Drugi je napad desničara na pravobraniteljicu Loru Vidović koja se protivila relativizaciji ustaških zločina. Pa je tako jedan desničarski portal objavio tekst pod naslovom Seminarski rad Lore Vidović iz arhiva Partijske škole u Kumrovcu.

Express navodi da mnogi u Hrvatskoj prešućuju da su se školovali u Kumrovcu, te da su među predavačima bile osobe svjetskog glasa poput Slavoja Žižeka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije