Borjana Krišto u Zagrebu: Hvala Plenkoviću i Hrvatskoj na pomoći i podršci

2
Radiosarajevo.ba
Borjana Krišto u Zagrebu: Hvala Plenkoviću i Hrvatskoj na pomoći i podršci
Foto: Vijeće ministara BiH / Sastanak Krišto-Plenković

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tokom službenog posjete Republici Hrvatskoj razgovarala je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o unaprijeđenju bilateralne saradnje, saopćeno je danas iz njenog kabineta.

Predsjedavajuća Krišto istakla je kako je ovo njena prva službena posjeta upravo Zagrebu i Republici Hrvatskoj te da je treba posmatrati u kontekstu prijateljskog odgovora Bosne i Hercegovine na politiku saradnje, dobronamjernosti i pomoći koja konstatno dolazi od Vlade i institucija Republike Hrvatske.

Zahvalila je Evropskom vijeću i premijeru Hrvatske Plenkoviću na njegovom ličnom angažmanu i podršci Bosni i Hercegovini u evropskim institucijama prilikom sticanja kandidatskog statusa BiH u decembru prošle godine.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Tokom susreta istaknuto je da se radi o dvije komšijske i prijateljske države koje dijele skoro hiljadu kilometara granice, što traži jačanje institucionalne saradnje i partnerskih odnosa na obostranu korist.

Predsjedavajuća Krišto i premijer Plenković složili su se da bilateralne odnose Hrvatske i BiH u sljedećem periodu treba podignuti na veći nivo jačanjem saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima, jačanjem trgovinskih i privrednih veza, kao i prenošenjem iskustava Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu.

U tom raspoloženju razgovarano je i o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja je obostrano ocijenjena kao važan iskorak u jačanju povjerenja, stabilnosti i potvrde evropskih vrijednosti u regionalnim odnosima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH, njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti. Dodao je kako je neupitna i vidljiva hrvatska potpora evropskom putu Bosne i Hercegovine te naglasio da će Hrvatska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u BiH.

Predsjedavajuća Borjana Krišto je naglasila posvećenost Vijeća ministara BiH reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i jačanju regionalne saradnje.

Obratila je pažnju da uspjeh Bosne i Hercegovine treba doći iznutra, dogovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o ključnim političkim pitanjima, kako bi zemlja krenula naprijed i građani osjetili napredak u svakodnevnom životu. Izrazila je lično uvjerenje da će se započeti pozitivni politički procesi formiranja vlasti na svim nivoima uspješno okončati, kako bi se stvorilo pozitivno političko okruženje za nastavak reformi i tržište rada svih nivoa vlasti fokusiralo na evropski put Bosne i Hercegovine.

Čović se sastao s Plenkovićem i Grlić Radmanom: Ponovo pričali o Izbornom zakonu BiH

Čović se sastao s Plenkovićem i Grlić Radmanom: Ponovo pričali o Izbornom zakonu BiH

Istakla je važnost opredjeljenja partnera u vlasti u vezi sa aktivnostima završavanja ograničene reforme izbornog zakona u BiH, naglasivši čvrsto opredjeljenje da se taj proces završi u dogovorenom roku od šest mjeseci.

Sugovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja o daljoj suradnji i nastavku podrške i pomoći Hrvatima u BiH. Predsjednik Vlade Plenković poručio je da će Hrvatska uputiti jaku podršku Hrvatima u BiH i podržati njihove projekte, bilo da se radi o zdravstvu, obrazovanju ili pravima boraca.

Predsjedavajuća Krišto još jednom je čestitala predsjedniku Vlade Hrvatske Plenkoviću na ulasku Republike Hrvatske u Schengen i Eurozonu, ocijenivši da je riječ o povijesnim dogođajima za građane Hrvatske. Naglasila je važnost rješavanja pitanja prelaska granice prema Hrvatskoj za EU državljane u pograničnim područjima BiH, koji su poslovno, ekonomski i obiteljski oslonjeni na Republiku Hrvatsku.

Predsjedavajuća Krišto i premijer Plenković su se usuglasili oko strateške važnosti projekta "Južna interkonekcija". Utvrđeno je kako na temelju postojećih dobrih praksi unutar BiH treba omogućiti sve preduslove kako bi se u što skorije vrijeme osigurala energetska sigurnost u okvirima ovoga važnog projekta.

Krišto boravi u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj na poziv premijera Plenkovića, te će se tokom dana sastati i sa predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije