Čović se sastao s Plenkovićem i Grlić Radmanom: Ponovo pričali o Izbornom zakonu BiH

9
Radiosarajevo.ba
Čović se sastao s Plenkovićem i Grlić Radmanom: Ponovo pričali o Izbornom zakonu BiH
Foto: PS BiH / Dragan Čović i Andrej Plenković

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu održao dva radna sastanka.

Prvi sastanak održan je u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Razgovarali su o svim procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i daljnjim reformskim procesima nakon stjecanja kandidatskog statusa BiH.

Sagovornici su naglasili da je izbor Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još jaču razinu. Naveli su saradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u Europskoj uniji (EU).

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: 'Nemjerljiv je Vaš osobni doprinos za kandidaturu BiH'

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: 'Nemjerljiv je Vaš osobni doprinos za kandidaturu BiH'

Čović je istaknuo kako nova vlast na državnoj razini i partneri koji ju čine moraju završiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja. Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu. Zahvalio je premijeru Plenkoviću na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i na ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji BiH, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Dodao je kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu saradnju Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će, kako je najavio, razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Čović se sastao s Plenkovićem u Zagrebu: "Hvala Schmidtu na intervenciji u izborni zakon"

Čović se sastao s Plenkovićem u Zagrebu: "Hvala Schmidtu na intervenciji u izborni zakon"

Drugi sastanak, Dragan Čović je održao s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Sastanak, kojemu su nazočili i saradnici iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bio je usredotočen na teme europskog puta Bosne i Hercegovine, prenošenja iskustva Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskog uniji, kao i na teme bilateralnih odnosa i aktualne situacije u Bosni i Hercegovini i regiji.

Čović je tom prilikom istaknuo pozitivne iskorake u uspostavi vlasti, naglašavajući ovaj korak važnim za stabilizaciju unutarnjih prilika i daljnje napredovanje po pitanju unutarnjih i vanjskopolitičkih prioriteta. U svjetlu postizanja kandidacijskog statusa BiH, istaknuo je očekivanje kako će nositelji vlasti iskoristiti postojeći zamah za žurnu i učinkovitu implementaciju reformi koje predstoje na europskom putu.

U tom svjetlu, osobito je istaknuo predstojeće razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim ustavnim izmjenama kako bi se u potpunosti zaštitila kolektivna i individualna prava te obustavila praksa preglasavanja na svim razinama.

Tokom govora o daljnjem ojačavanju saradnje, istaknuto je kako će Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska nastaviti saradnju u brojnim područjima, a osobito u području prenošenja znanja i iskustava u pogledu pristupnog procesa za članstvo u EU.

Na kraju, Čović je izrazio zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja svojim radom i zalaganjem pomaže rast, razvoj i stabilizaciju europske Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije