Plenković: Schmidtova intervencija omogućila komforan položaj Hrvata u BiH

13
FENA
Plenković: Schmidtova intervencija omogućila komforan položaj Hrvata u BiH
Foto: FENA / Andrej Plenković

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je u Bruxellesu razgovarao s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Plenković je izvijestio Borrella o svojim dojmovima nakon posjete Mostaru i sudjelovanja na Hrvatskom narodnom saboru. Naveo je da je tamo "iskazano jedinstvo svih političkih stranka hrvatskog naroda u BiH i poslana poruka da je Bosna i Hercegovina domovina i hrvatskog naroda".

Dodao je da se zahvaljujući njegovim i naporima hrvatske vlade o BiH, o ravnopravnosti hrvatskog naroda i konstitutivnosti razgovaralo na najvišim razinama u EU.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Andrej Plenković dolazi u BiH: Ovo je razlog njegove posjete

Andrej Plenković dolazi u BiH: Ovo je razlog njegove posjete

"Učinili smo sve što smo mogli i u konačnici je zbog toga ta tema postala političkom temom koja je dovela do intervencije Visokog predstavnika Christina Schmidta, nakon završetka izbora u BiH. Ta je intervencija omogućila komforan položaj Hrvata u BiH", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je najavio i prvu službenu posjetu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto Zagrebu, koja je planirana za sljedeći četvrtak. Naveo je da će ova posjeta biti važan signal i prilika za sagledavanje odnosa na novom nivou.

"Ja sam rekao vrlo jasno i u Mostaru da hrvatska vlada ima i ustavnu obvezu i političku volju da pomaže Hrvatima, ali da želi graditi odnose s cijelom Bosnom i Hercegovinom, što uključuje i druge narode i sve građane koji tamo žive, a to se vidi iz investicija, infrastrukture, mostova, cestovnih prijelaza", izjavio je Plenković.

Naglasio je i da Hrvatska nakon ulaska u šengenski prostor nema želju da bude "tvrđava prema građanima BiH”, nego da će učiniti sve da olakša protok ljudi i komunikaciju.

Plenković se očitovao i u vezi sa zahtjevom Hrvatske da sudjeluje u misiji EU-a Althea u BiH. Podsjećamo, ovaj zahtjev je Borell ranije odbio pozivajući se na odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Plenković je naveo da su razlozi za odbijanje ovog zahtjeva danas prevladani, ali da je od toga puno važnije to da Hrvati mogu birati svoje predstavnike i da su potpuno ravnopravni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije