! / Šušnica: Beograd šalje poruku da je Vojskom Srbije spreman braniti Dokovu politiku

11. 01. 2022. u 18:54:00 F. V.

Shares: 0

Podrška koju je režim Aleksandra Vučića iz Beograda pružio članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku sada je mnogo veća nego ranije, kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni kulturolog, pravnik i publicista, Srđan Šušnica, analizirajući poruke geste i poruke upućene sa obilježavanja neustavnog dana RS-a.

Državni vrh u Banjoj Luci

Šušnica to vidi kao glavnu poruku parade i obilježavanja 9. januara u Banjoj Luci.

Jer, kako veli, ostalo je, manje-više, već viđeno: i parade, i prirsustvo, kako ka kaže, savremenika novog postmodernog velikosrpskog nacionalima, i Rusije i Kine, kao i nepriznatih ruskih teritorija poput Južne Osetije i Abhazije, kao i evropskih desničara (jučer jednih, danas drugih).

"Imamo skoro cijeli politički vrh. Imamo zapovjednika, načelnika Generalštaba Vojske Srbije (Milana Mojsilovića), koji je tu prisutan. Imamo premijerku (Anu Brnabić), predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića. Tu je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

Imamo tu snažniju odluku", rekao je Šušnica, koji je prije nekoliko godina zbog prijetnji smrću morao da napusti Banju Luku.

Srbija se razotkrila

Sve se to, dodaje, dešava uprkos činjenici da se radi neustavnom i nelegalnom prazniku.

"Srbija se ne samo svrstala već se direktno razotkrila kao glavni oslonac Dodikovog režima. Mislim da je ovo pokazalo da režim u Beogradu i Vučić posmatraju RS kao svoje istočno krilo. Da je Vlada RS istočno krilo Vlade Srbije.

Nešto slično oni zamišljaju i sa Crnom Gorom, negdje kao južno krilo. Oni su proteklog vikenda poručili da teritoriju RS smatraju prirodnim i legitimnim teritorijem srpskih zemalja, 'srpskog sveta'. To je glavna poruka u svemu tome", smatra Šušnia.

Prema njegovim riječima, prisustvo vojnog vrha Srbije šalje, također, poruku. Podsjetimo, vrh Vojske Srbije sastao se jučer i sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović iza zatvorenih vrata.

"Njihovo prisustvo šalje poruku Evropi i Rusiji da su oni spremni da vojskom podrže politiku koju provodi Dodikov režim u BiH - ma kakva ona bila. Oni se ne ograđuju od Dodikovih secesionističkih izjava. Ne ograđuju se od tog razaranja BiH. Zvanični Beograd aktivni učesnik svega toga", istakao je.

Ono što je, također, drugačije u odnosu na ranije godine jeste kontekst koji je promijenjen.

Tihi rat

"Kriza u BiH dešava se u kontekstu tihoga rata između Zapada predvođenog SAD-om, s jedne, i Rusije i Kine, s druge strane. Pogotovo na istoku Evrope i Mediteranu. Prisustvo, Kine, Rusije, ta podrška Dodikovom režimu je izraz želja jer se šalje poruka Americi da je ovo "njihova teritorija", njihov dio interesne zone u zaleđu NATO pakta, kao i da računaju na njega. Kako računaju? Oni ovaj prostor mogu da koriste da ucjenjuju Zapad i time da su sposobni izazvati krizu u regionu", analizira Šušnica.

Vidi se, dodaje, da Dodik neće stati upravo zbog riješenosti Rusiji da drži BiH čvrsto.

"Razlika u odnosu na ranije godine je upravo to da se dešava drama u crnogorskom bazenu, na istoku Evropu. Šesta flota je na istočnom Mediteranu, ušla je u Jadranski akvatorij. Osniva se Štab NATO-a u Albaniji za cijelu regiju.

Mislim da uloga Balkana, BiH i Srbija, situacija u njima postaju fokus jer su RS i Srbija ruske platforme u regiji. Nosioci destabilizacije u klinu između istočnog i južnog krila NATO! To uklinjavanje predstavlja jedan trajnu opasnost po sigurnosne nacionalne interesa NATO zemalja. Mislim da su se mnogi u EU i Washingtonu probudili. To se vidi. Vidjet ćemo koliko će brzo reagovati", zaključio je Šušnica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)