Reis Kavazović: Bošnjaci i Crnogorci moraju biti daleko od Srbije s idejom "krvi i tla"

11
F. V.
Reis Kavazović: Bošnjaci i Crnogorci moraju biti daleko od Srbije s idejom "krvi i tla"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Husein ef. Kavazović

Dokle god u Srbiji vlada ideja Ilije Garašanina, ideja krvi i tla, Bošnjaci i Crnogorci moraju ostati daleko od takve države, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović

Kavazović je ovih dana reagirao na eskalaciju srpskog nacionalizma koji je iskazan incidentima u rasponu od Prijedora do Priboja, i to u vrijeme pravoslavnog Božića. Na vrhuncu, 9. januara održana je parada povodom neustavnog dana RS-a s koje su upućene zabrinjavajuće poruke, prije svega u govoru člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je dominatno odgovoran za raspirivanje mržnje.

Također, proteklih dana su širom svijeta održani protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini. Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje, regije i svijeta, na ovaj način izražavaju zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini strahujući od novog sukoba.

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Među ostalima, jučer je održan skup i u Podgorici. Riječ je o građanskom okupljanju podrške Bosni i Hercegovini u želji za očuvanje mira i stabilnosti, nezavisnosti i cjelovitosti susjedne i prijateljske države.

Ako padne Bosna neće biti ni Crne Gore, poručio je književnik Andrej Nikolaidis s protesta "Zajedno za mir", ispred Delegacije EU u Podgorici.

"Onda kada Srbijom počne da vlada ideja Svetozara Markovića (utjecajni srpski socijalistički mislitelj, političar i publicist druge polovice 19. stoljeća), ideja o ljudskim individualnim pravima, Bošnjaci i Crnogorci mogu ulaziti u tješnje veze sa Srbijom. Nažalost do sada ideje Svetozara Markovića nisu imale šansu u Srbiji. Mi žudimo za takvom Srbijom", zaključio je reis Kavazović u današnjoj izjavi za Radiosarajevo.ba.

Reis Kavazović je ranije kazao za naš portal kako je "eskalaciju srpskog nacionalizma kojem ovih dana svjedočimo, nisu odgovorni samo srpski nacionalisti".

"Već i evropski državnici poput Victora Orbana, Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Svi su oni u posljednjih nekoliko godina hvalili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je taj nacionalizam oživljavao i podgrijavao", rekao je Kavazović.

Kavazović je, također, osudio incidente koji su se dogodili u Priboju.

"Vjera s primitivcima nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijeda ljubav i dobre odnose među ljudima. U mnoge praznike se uvukao primitivni paganski običaj koji se ogleda u mržnji i neprijateljstvu prema drugima", rekao je Kavazović.

Dodao je da "nikada ne treba poistovjetiti kršćane s primitivnom manjinom, koje uvijek ima".

"Nadam se da će ta tiha većina dići glas protiv primitivnih poriva pojedinaca. Nažalost, u Srbiji je taj primitivizam postao dio državnog sistema, to je ono što zabrinjava", zaključio je Kavazović za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije