Reis Kavazović: Primitivizam postao dio državnog sistema u Srbiji

15
F.V.
Reis Kavazović: Primitivizam postao dio državnog sistema u Srbiji
Arhiv / Reis Husein ef. kavazović

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović u izjavi za Radiosarajevo.ba osudio je seriju incidenata, prijetnji i provokacija koji se u prvim danima 2022. godine dešavaju u Priboju, odnosno u Sandžaku.

Posebno je tužna činjenica da se sve dešava u vrijeme kršćanskog praznika Božića, koji bi trebao biti vrijeme međusobnog zbližavanja i upoznavanja.

"Vjera sa primitivcima nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijeda ljubav i dobre odnose među ljudima. U mnoge praznike se uvukao primitivni paganski običaj koji se ogleda u mržnji i neprijateljstvu prema drugima", rekao je Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dodao je da "nikada ne treba poistovjetiti kršćane sa primitivnom manjinom, kojih uvijek ima".

"Nadam se da će ta tiha većina dići glas protiv primitivnih poriva pojedinaca. Nažalost, u Srbiji je taj primitivizam postao dio državnog sistema, to je ono što zabrinjava", zaključio je Kavazović u zijavi za naš portal.

Podsjetimo, nakon što je 2. januara objavljeno da su pribojski policajci veselili uz fašističke i genocidne pjesme "Oj Pazaru novi Vukovaru, o Sjenice nova Srebrenice" u Priboju je u petak osvanuo grafit kojim se veliča ratni zločinac Ratko Mladić, a u subotu se pojavio i snimak izljeva fašizmu toku noći 6. na 7. januar.

Naime, na snimku se čuje kako nepoznate osobe pjevaju "Božić je, pucaj u džamije". Također, upućene su indirektne prijetnje imamu iz Priboja, to od policajaca koji su vinovnici prvog incidenta...

Tokom praznika Božića ružne slike smo vidjeli i u Bosni i Hercegovini: u Bijeljini, Prijedoru, Gacku...Posljedica je to, po svemu sudeći, širenja mrzilačkih narativna koje proizvodi i ohrabruju vladajuće elite u bh. entitetu RS na čelu sa SNSD-om Milorada Dodika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije