Reis Kavazović: Dodikove tvrdnje o muslimanima i Islamskoj zajednici su lažne

0
Faruk Vele
Reis Kavazović:  Dodikove tvrdnje o muslimanima i Islamskoj zajednici su lažne
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Reis Kavazović

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović u ekskluzivnoj izjavi za portal Radiosarajevo.ba komentirao je večerašnji istup člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je u izjavi za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) optužio "džamije" i vjerske službenike Islamske zajednice u BiH da su naredili vjernicima izaberu Željka Komšića, aktuelenog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Dodik je rekao da su Srbi i Hrvati jednako nezadovoljni stanjem u našoj zemlji.

"Koji su (Hrvati) s pravom ljuti na ovakav sistem gdje se preglasavaju. Dovedu nekog čovjeka i kaže džamija izaberite sada ovoga čovjeka, Komšića, i ti ljudi poslušaju džamiju, odnosno njihove vjerske službenike i oni izaberu Komšića. Tačno onoliko glasova koliko treba Komšiću da pobijedi autentičnog hrvatskog predstavnika (čitaj: Dragana Čovića). Zbog izbornog tijela muslimani (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu) ima komoditet da izaberu svog Hrvata po volji", rekao je Dodik, te dodao:

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Sve što je protiv Hrvatske, hrvatskog naroda i hrvatskih interesa u BiH tu prednjači Komšić ja sam spreman da to svjedočim svagdje na svijetu. To nije fer. To nije fer prema konstitutivnim narodima. Treba dozvoliti Hrvatima da izaberu svoga autentičnog predstavnika. I tu bi mogli da dam neku šansu BiH. Bez toga - nema šanse", rekao je.

Reis Kavazović je za Radiosarajevo.ba kazao kako je "potpuno je jasno da gospodin Dodik nastoji proizvesti što više političkog materijala zasnovanog na vjerskom targetiranju Bošnjaka u svrhu produbljivanja podjela među ljudima u BiH".

"Bošnjaci, muslimani i IZ su mu posebna meta, što se vidi iz rječnika kojeg koristi. On je na tragu srpskog Memoranduma SANU-a 2", rekao je reis Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da "njegovi istupi mogu se činiti učinkovitim", ali samo kratkoročno.

"No, on zaboravlja da dugoročno najveću štetu nanosi sebi i svojim ljudima.

On je trenutno u slijepoj ulici. Nalazi se pred zidom. Što to prije vidi veće su mu šanse da se vrati nazad. Rječnik koji upotrebljava je neprimjeren, a tvrdnje o muslimanima i IZ lažne", zaključio je reis Kavazović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije