Lazović: Saopćenja neće zaustaviti Dodika, potrebni su konkretni potezi

11
Radiosarajevo.ba
Lazović: Saopćenja neće zaustaviti Dodika, potrebni su konkretni potezi
FOTO: Facebook / Miro Lazović

Miro Lazović, sociolog i političar iz Sarajeva, predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990, komentirao je aktuelna politička dešavanja u RS-u.

Lazović smatra da osude i saopćenja koja su uslijedila nakon obilježavanja neustavnog dana RS neće zaustaviti Milorada Dodika "na njegovom putu urušavanja BiH i njenih institucija".

"Trebaju se povući konkretni potezi", napisao je Lazović preko Facebooka i dodao:

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

"Članovi Predsjedništva BiH Šefik Đaferović i Željko Komšić morali bi pozvati ambasadora Rusije Kalabuhova i oštro ga upozoriti da njegovo prisustvo neustavnom obilježavanju Dana RS je direktno negiranje Ustavnog poretka BiH koje može voditi njegovim proglašenjem za Personu non grata".

Osvrnuo se na pasivnost Tužilaštva BiH koja 'zabrinjava'.

"Pitanje njihove odgovornosti nameće se kao prioritet. Članovi Tužilaštva BiH moraju biti oštro upozoreni da konačno počnu raditi svoj posao na zaštiti ustavnog poretka BiH ili će snositi posljedice. To upozorenje mora uslijediti od nadležnih institucija BiH ali i od visokog predstavnika u BiH, Schmidta", napisao je Lazović.

"Ustavom BiH kao i Ustavom RS pripadnici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda su potpuno ravnopravni. Tako je na papiru a praksa je drugačija. Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata je očita. Stoga bi multietničke partije SDP, DF, SD i NS morale, zajedničkim zahtjevom, preko svojih poslanika u Parlamentu BiH pokrenuti proceduru prema međunarodnom Sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojoj bi se zatražila ocjena o ustavnosti imena RS", dodaje ovaj političar.

Za kraj, dotakao se distrikta Brčko i obilježavanja neustavnog dana RS u tom dijelu BiH.

"Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Đaferović kao i predsjedavajući Parlamenta BiH Denis Zvizdić trebaju od supervizora za grad Brčko Michaela Scanlana zatražiti objašnjenje zašto je dozvolio da se u distriktu Brčko, koji je pod njegovom direktnom ingerencijom, organizuje neustavno obilježavanje dana RS", napisao je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije