Sudije Suda BiH: Ponovo smo izloženi pritisku!

1
Radiosarajevo.ba
Sudije Suda BiH: Ponovo smo izloženi pritisku!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Povodom, kako je istaknuto, takozvanog "otvorenog pisma", nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva BiH, sudije Suda BiH uputile su danas saopćenje za javnost kojim odlučno odbacuju sadržaj iznesen u spomenutom pismu.

Među potpisnicima su pisma su poznate sudije i sutkinje Suda BiH: Minka Kreho, Hilmo Vučinić, Dalida Burzić, Nenad Šeleda, Hail Lagumdžija, Tihomir Lukes, Mirsad Strika, Željka Krmek, Tatjana Kosović, Branimir Orašanin, Nada Papo, Željka Marenić, Mira Smajlović, Mirza Jusugović, Hasina Mapović, Izo Tankić i drugi.

Među njima je i predsjednik Suda BiH, sudija Ranko Debevec.

"Sud Bosne i Hercegovine ponovo je izložen pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, te samim tim dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine. Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna tzv. „otvorena pisma“, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda", navodi se u reagiranju Suda BiH.

Sudije i predsjednik Suda BiH, kako se ističe, "odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. "otvorenom pismu" od 14. januara 2021. godine, uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu saopćenja".

"Sud je zbog predmeta koje procesuira izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koji ne samo da su nezakoniti, već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora. Međutim, ni ovaj kao ni raniji primjeri neće utjecati na zakonitost i pravilnost rada Suda i postupanja sudija i predsjednika Suda.

Sudije Suda Bosne i Hercegovine pozivaju tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se izjasne da li su potpisnici anonimnog tzv. „otvorenog pisma“ od 14. januara 2021. godine", navodi sa u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije