! / Ustavni sud BiH: Zahtjev 24 zastupnika odmah uzet u prioritetno pripremanje

08. 01. 2021. u 13:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dvadeset i četiri zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su 28. decembra prošle godine zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora sa bosanskohercegovačkim entitetom RS koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci" na rijeci Drini.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti RS ovim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom. 

”Donošenje navedenih Odluka, Rješenja o dodjeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji predstavljaju aktivnosti protivne članu I/1., članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju koje potpisuju 24 zastupnika. 

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti RS navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom. 

Smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine.

Parlamentarci podsjećaju da je Ustavni sud, u svojim prethodnim odlukama, utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 

Na upit N1 kada može očekivati određenje Ustavnog suda BIH prema predloženoj privremenoj mjeri zaštite, a u vezi sa apelacijom zastupnika iz Parlamenta BiH o izdatim koncesijama izgradnje hidroelektrana na Drini, iz Ustavnog suda BiH su odgovorili:

“Predmet za koji pitate primljen u Ustavni sud Bosne i Hercegovine 28. decembra 2020. godine (registrovan pod brojem U-16/20) i odmah je uzet u prioritetno pripremanje u skladu sa Pravilima Ustavnog suda BiH. Ustavni sud će u narednom periodu odlučiti da li će zahtjev za donošenje privremene mjere koji je podnesen u tom predmetu rješavati odvojeno ili zajedno sa donošenjem odluke o samom zahtjevu za ocjenu ustavnosti”, naveli su za N1 iz Ustavnog suda BiH. 

Podsjetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer entiteta RS Radovan Višković potpisali su srednim novembra u Banjoj Luci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost 520 miliona eura. 

Tri hidroeletrane bi činile budući hidroenergetski sistem “Gornja Drina”, a prvi bi bio “Buk Bijela”. Brnabić je rada rekla da su Srbija i RS osnovale zajedničko preduzeće za izgrdanju tri hidroelektrane, u kojem je Elektroprivreda Srbije većinski vlasnik sa 51 posto, a ostalo ima Elekroprivreda RS. 

Premijerka Srbije je rekla da je to prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije u ovoj i sljedećoj godini, a da će za drugi – izgradnju aerodroma u Trebinju, do kraja godine Srbija dati iz budžeta 30 miliona eura, prenosi N1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA