Sudija Perić: „Dodik se ne šali, najavio da će donijeti zakon do kraja decembra"

11
Radiosarajevo.ba
Sudija Perić: „Dodik se ne šali, najavio da će donijeti zakon do kraja decembra"
Foto: FTV / Sudija Branko Perić

Je li glavni cilj Dodika rušenje pravosuđa, a ne Oružanih snaga i UIO-a? Da li je Evropska komisija zabranila VSTV-u da reaguje na zaključke NSRS-a?

Je li VSTV već podijeljen po entitetskom šavu? Hoće li se sudije i tužioci odazvati na Dodikov poziv napuštanja državnih pravosudnih institucija? Je li ovo najkritičniji trenutak za pravosudni sistem?

Na ova, ali i ostala pitanja za Mrežu otvoreno je odgovarao sudija Suda BiH Branko Perić.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Kaže da je glavni cilj pravosuđe, a ne meta.

Završni čin jednog projekta rušenja pravosuđa

"Sve ostalo je nekako pozadina i druga priča. Ovdje će se trgovati, po svoj prilici, sa pravosuđem jer je ono glavni cilj, ostati daleko od kažnjivosti i od pravosuđa. Mislim da je upravo to cilj, da, ne samo Dodik, nego čitava ta garnitura ljudi koji se bave organizovanim kriminalom koji je povezan sa državom i sa tokovima javnog novca. Oni su u strahu i naravno sve čine da se na nekakav način zaštite. To podrivanje pravosuđa traje desetak godina. Ja mislim da je ovo završni čin jednog projekta rušenja pravosuđa, a ne Oružanih snaga i UIO-a.

Tako da mi se čini da će se ovaj politički dijalog koji je zakolutan kao politički dijalog, a ne kao pravni, Dodik nije pravni problem u BiH koliko ja vidim iz odnosa međunarodne zajednice prema njemu, nego je samo politički problem. Dakle, krenula je jedna politička priča u kojoj je Dodik stvorio odličnu poziciju pregovaračku. Dakle on je sad ključni pregovarač u tom procesu. Kad uđete u proces pregovaranja onda svi podrazumijevaju da nešto dobiju i nešto izgube. Dodik će biti zadovoljan ako dobije pravosuđe. I ja mislim da će se to tako i okončati. Dakle pravosuđe će preći u republičku nadležnost, ostat će na državnost nivou i Oružane snage i UIO i tako će se to završiti", kazao je Perić.

Ističe da je projekat koji je Tegeltija doveo do kraja, iznutra podrivao i uništio pravosuđe, sad samo došao do svog finala.

"Povod je bio Inzkov nesrećni zakon, ali je on samo bio povod. Njega više niko ne spominje. Sad je glavna priča vraćanje nadležnosti. Kakve to veze ima sa Inzkovim zakonom? Nikakve. Iskorišten je jedan dobar povod da se okonča taj proces uništavanja pravosuđa. Vidite da niko ne spominje pravosuđe u pregovorima. Svi ovi međunarodni zvaničnici koji dolaze u BiH razgovaraju sa domaćim političarima, spominju OS BiH i UIO. Pravosuđe niko nije spomenuo. Dakle ono je već otpisano. Čak ni VSTV, koje je institucija koja treba da štiti pravosuđe i pravosudni sistem, ne oglašava se uopšte o Dodikovim mjerama", dodao je Perić.

Dodika treba ozbiljno shvatiti

Perić naglašava da članovi VSTV-a nisu mogli da se slože oko jednog jednostavnog saopštenja.

"VSTV je pukao po entitetskom šavu. Oni nisu mogli da se dogovore oko neke najobičnije stvari, saopštenja za javnost, da upoznaju javnost kakve bi bile posljedice tog čina vraćanja nadležnosti vezanog za pravosuđe na entitetski nivo. To je bilo nešto što je logično VSTV trebao da saopšti javnosti odmah, čim je Dodik oglasio tu ideju. Međutim oni su ćutali sve vrijeme. A nisu ćutali zato što oni nisu šta treba i šta žele, nego nije Evropska komisija dala saglasnost o tome.

Nije niko od stranaca dao saglasnost da se oni javno oglašavaju i da se bore za pravosuđe. Vjerovatno zbog toga što postoji neki prešutni dogovor. Po nekoj mojoj logici ja pretpostavljam da je to već negdje dogovoreno. Kao što vidite Dodik se ne šali, on je najavio da će donijeti zakon do kraja decembra. Šta to znači? Dakle gotovo je, kad donese zakon više nema pravosudnog sistema u BiH. Imaju samo pravosudne institucije koje su onakve kakve jesu. Šta će se događati i kako će se to rasplitat, to je još veliko pitanje. Ne vjerujem da se ovo radi samo zbog izbora i zbog nekog marketinga. Dodika treba ozbiljno shvatiti", naveo je sudija Perić.

Ostatak njegovog gostovanja možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije