Perić: Bojkot rada institucija je podrivanje ustavnog poretka i krivično djelo

1
Radiosarajevo.ba
Perić: Bojkot rada institucija je podrivanje ustavnog poretka i krivično djelo
Foto: Privatni album / Branko Perić

Sudija Suda Bosne i Hercegovne Branko Perić u autorskom tekstu za portal
Buka.ba komentirao je odluku političkih aktera u bh. entitetu RS.

"Niko se nije držao činjenice da se u ustavnopravnom smislu bojkot rada državnih institucija smatra podrivanjem ustavnog poretka i teškim krivičnim djelom", primijetio je Perić.

On tvrdi "da od 30. jula 2021. godine dejtonska BiH ne postoji", jer tog dana je Narodna skupština RS donijela Zakon da se Inzkov nametnuti zakon o negiranju genocida "neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske (RS) i usvojila zaključak da predstavnici RS u institucijama države BiH neće učestvovati u donošenju odluka".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"To što je od dejtonske državne tvorevine ostalo je provizorijum u kome se političkim performansima uvježbava konačni raspad!", smatra sudija Suda BiH.

Nadalje, komentirajući negodovanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog nastupa predsjedavajućeg Željka Komšića na zasjedanju Generalne skupštine UN, upozorio je da "Dodik upada u zamke koje je sam sebi postavio".

"Ustav ne predviđa ni mogućnost da se političkom odlukom suspenduje rad državnih institucija, ali se politika Republike Srpske (RS) ujedinila oko stava da se neustavno djeluje. Niko se nije držao činjenice da se u ustavnopravnom smislu bojkot rada državnih institucija smatra podrivanjem ustavnog poretka i teškim krivičnim djelom. I eto bumeranga", naveo je.

Uz ostalo, tvrdi da će generalna skupština UN-a Komšićevo obraćanje prihvatiti kao zvanični stav iz BiH, bez obzira što Dodik na njega nije dao saglasnost.

"Ne zato što vjeruje Komšiću, nego zato što je na njegovoj strani logika i
zdravorazumsko zaključivanje. Da li bi iko pametan odbio da čuje suprotnu stranu nakon Dodikovog pisma i situacije koja je odlukom o bojkotu rada državnih institucija proizvedena?", stav je Perića.

Smatra i da se "Dodik u svom političkom žongliranju očigledno preigrao".

"Da je kojim slučajem njegov skupo plaćani lobistički klub u Americi uspio da njemu omogući obraćanje Generalnoj skupštini, prošao bi mnogo gore, jer bi mu bilo postavljeno pitanje zbog čega su dodjeljivana odlikovanja licima koja su osuđena za ratne zločine. Da li neko vjeruje da bi Dodik imao odgovor koji bi bio shvaćen i prihvaćen? I da li neko vjeruje da bi predstavnici država u Generalnoj skupštini razumjeli da je bojkot rada državnih institucija i ucjenjivanje način da se riješi neki politički problem?", upitao je. 

Podsjetio je da u državama parlamentarne demokratije, politički predstavnici su dužni da vode javni dijalog i donose odluke koje su u interesu građana koji su ih birali.

"Niko na izborima nije birao predstavnike koji će se isključiti iz dijaloga i odlučivanja. Takva politika bi bila nonsens koji nema uporište čak ni u zdravom razumu. Nepostupanje, odnosno isključenje iz procesa odlučivanja jeste negacija politike i, po logici stvari, ne može biti interes građana, a ni društva kao cjeline. Smisao i cilj politike jeste djelatna funkcija u cilju opšte koristi. Drugačije razumijevanje političkog
djelovanja prosto nije moguće", stav je Perića.

Po njemu, bojkot kao oblik političkog djelovanja u institucijama državne vlasti - ne postoji.

"Njegova faktička legalizacija vodila bi društvo u potpuno bezakonje i anarhiju. Politički predstavnici iz RS u državnim organima države BiH su struktura vlasti koja ima zakonom propisane obaveze. Za njih se uobičajeno kaže da su 'službena lica'. Vršenje službenih ovlaštenja podrazumijeva zakonima određenu odgovornost. Bilo kakvo odbijanje vršenja radnih obaveza koje proizilaze iz službene dužnosti je protivzakonito. Odgovornost za protivzakonito postupanje može biti radnopravna i krivična. U Krivičnom zakonu BiH postoji čitavo poglavlje krivičnih djela čiji je zaštitni objekt savjesno i zakonito vršenje službene dužnosti. Otuda će Generalna skupština prosto razumjeti da je Milorad Dodik inspirator novih oblika neustavnosti, zbog čega bi mogao ostati politički prezren u očima svijeta", ukazao je.

Na kraju zaključuje kao je krajnje je vrijeme da politike u RS shvate da je samo aktivna, otvorena i poštena politika dobra i korisna politika.

"Politika odbacivanja, napuštanja i odbijanja (a vidjeli smo da je takva politika prethodila i ratu!) nije nikada urodila plodom. Dijalog i razum su put kojim se ide naprijed. Sve ostalo je ideologija propasti. Stanje postojećih blokada je politički i pravno neodrživo. Trebalo bi izbjeći situaciju da međunarodni zvaničnici i visoki predstavnik naše političke igre iskoristi kao argument za nametanje novih odluka zbog antidejtonskog djelovanja domaćih politika i političara. Jer, neko će morati da interveniše na način koji će zaustaviti potpuni ekonomski i politički slom", zaključio je Perić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije