"Ovo je državni udar! Mi svi zajedno smo taoci i naši životi!"

1
Radiosarajevo.ba
"Ovo je državni udar! Mi svi zajedno smo taoci i naši životi!"
N.G. /Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović kazao je kako je bilo očekivano da se poslanici iz RS ne pojave na sjednici ovog doma. Istakao je kako se "ovdje ne radi o blokadama već da je ovo klasični državni udar".

"Sjednica je održana u skladu s poslovnikom i donesene su odluke koje su imale parlamentarnu, ali ne i entitetsku većinu. Da li je time riješen problem – nije. Da li je Predstavnički dom sačuvan od blokade – jeste. Ali to ne znači ništa u konačnici jer Dom naroda i Vijeće ministara su u blokadi.

Ovdje se ne radi o blokadama, to je preblago, ovo je klasični državni udar. Imate državu i institucije koje funkcionišu i nekoga koje sve to blokirao svojim zahtjevom. To je klasična otmica države, talačka kriza. Mi svi zajedno smo taoci i naši životi. Da smo pravna država, kao što nismo, rješenjem bi se bavilo tužilaštvo", rekao je Magazinović u Novom danu.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da će isplatiti platu poslanicima iz RS koji blokiraju rad institucija BiH, Magazinović je, javlja N1, rekao kako je to "jedan od elemenata državnog udara".

Kazao je kako je jučerašnja izjava Sattlera da se nada brzom povratku poslanika u PSBiH izmjenama zakona VSTV-a, nabolja poruka jer je "pravosuđe rak rana našeg društva".

"Pitali smo koliko je koštalo to što se istraga o ubistvu Dženana Memića pet godina vodila u pogrešnom pravcu i da li će neko odgovarati. Prvi put smo dobili odgovor, na kojem je pečat i potpis, gdje piše da neće niko odgovarati. Zvanični odgovor VSTV-a.

Nosioci pravosudnih institucija mogu raditi šta hoće bez da odgovaraju. Taj akt je poziv svim nečasnim, a nisu svi isti, u pravosudnom sistemu da rade bukvalno šta hoće. Ova politika je posljedica takvog pravosuđa. Obrnuli smo teze. Imate u razredu dijete koje je nevaljalo i svi mu se prilagođavaju. To dijete odraste, postane kafanski kabadahija i onda kažu – nemoj njega, budala je i okrenu glavu. Onda taj uđe u politiku i nastavi se tako ponašati. Onda dođe međunarodna zajednica i kaže da sjednemo i vidimo kako ga možemo odbrovoljiti", kazao je Magazinović.

Komentirao je i izjavu predsjednika Hrvatske koji je rekao da je on predsjednik i Hrvata u BiH.

"Onima koji imaju i hrvatsko državljanstvo, vjerovatno jeste, formalno-pravno jeste. Ima ih dosta koji nisu Hrvati, a imaju hrvatsko državljanstvo. Da je rekao da je predstavnik velikog broja ljudi koji žive u BiH, hrvatskih državljana, bilo bi tačno. Ovo što je rekao vuče na nešto, da ne koristim ružnu riječ. Razumljivo je, ali ne podržavam što Milanović govori o BiH.

Milanoviću i Vučiću je BiH džabna karta. Obojica prema vani se predstavljaju kao neko ko je moćan i u drugoj državi, što odgovara istini jer vidimo da nam se svaki dan s manje ili više uspjeha miješaju u unutrašnja pitanja. O čemu bi Milanović govorio da nije nas? Koja je Vučićeva moć ako nije taj koji se upliće i dešavanja u BiH i Crnoj Gori. Ovo je zloupotreb BiH u konkretnom slučaju”, kazao je Magazinović.

Za novog visokog predstavnika Christiana Schmidta rekao je kako je imao nekoliko neopreznih izjava kojima je pokazao nerazumijevanje procesa i trenutka te je time sebi početak otežao.

Kompletan razgovor pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije