"Vidio sam Izudina Tahirovića kako je pucao u Mirzu Raščića"

S. H.
"Vidio sam Izudina Tahirovića kako je pucao u Mirzu Raščića"
Radiosarajevo.ba / Prtscr
U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Izudinu Tahiroviću optuženom za ubistvo Mirze Raščića u pucnjavi koja se dogodila 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar na stadionu Grbavica.

Na današnjem zasjedanju Kantonalnog suda u Sarajevu svjedočio je ključni svjedok Tužilaštva Adi Miso

Miso je pred sudom kojim je zasjedala Indira Jahić i prepunom sudnicom ispričao kako je 16. aprila 2015. godine došao u prostorije Udruženja navijača kako bi uplatio novac za gostujuću utakmicu Fudbalskog kluba Željezničar.

U prostorije udruženja došao je s kolegom Aldinom Begovićem, a na uplatama u Udruženju je tada radio stradali Mirza Raščić.

Miso je ispričao da su po ulasku u Udruženje sjeli, a zatim i napustili prostorije Udruženja kako bi ispušili cigaretu. Dok su stajali u hodniku čuli su buku, a zatim je Udruženje napustilo nekoliko navijača Željezničara ( A. Z, F. Ć...), a potom i optuženi Izudin Tahirović. Kako je kasnije navela odbrana, a svjedok potvrdio, Tahirović je prostorije Udruženja napustio plačući.

Tahirović se potom vratio u prostorije Udruženja kako bi pronašao izgubljenu protezu, u čemu mu je pomogao stradali Mirza Raščić, naveo je svjedok, nakon čega je ponovo napustio prostorije Udruženja.

Prema riječima svjedoka, Izudin Tahirović vratio se nakon nekoliko minuta u Udruženje s pištoljem uperenim u Mirzu Raščića, i to uperenim u području od vrata prema stomaku.

Kako je opisao svjedok, Tahirović je na sebi imao crni kačket i kapuljaču, te duksericu - istu odjeću koju je nosio prilikom prethodnih susreta u Udruženju. Svjedok navodi i da je objema rukama držao pištolj uperen u Mirzu Raščića.

Miso navodi da je prvo začuo dva hica kojim je Tahirović upucao Raščića, nakon čega je on pao na pod, a zatim je čuo i ranjenog Mirzu kako govori: "Ranio si me! Nemoj mene!", nakon čega je Tahirović pobjegao iz prostorija Udruženja. Također, svjedok je naveo da je prilikom bježanja začuo još nekoliko hitaca.

Iako je Tužilaštvo prethodno ispitalo svjedoka, potpuno ista pitanja postavljala je i odbrana pri čemu je publika u sudnici jasno negodovala da se pitanja ponavljaju, te da odbrana vrši pritisak na svjedoka.

Izet Baždarević, advokat Izudina Tahirovića, svjedoka je ispitivao i o njegovim mišljenjima - što je Vijeće sudija, tužilac Tužilaštva KS-a i publika smatralo suvišnim.

"Mislim da se proces odugovlači zato što advokat traži neke izjave svjedoka koje ne postoje u spisu o čemu se dosta govorilo na današnjem ročištu. Moj Mirza je nevino ubijen, bio je pošten momak, kao i svi momci navijači Željezničara koji dolaze na svako suđenje. Nadam se da će Sud donijeti pravu kaznu za ovo krivično djelo. Mog Mirzu ne može ništa vratiti, ali želim da krivac bude kažnjen za ovo djelo", rekla je za Radiosarajevo.ba sestra ubijenog Mirze Zerina Raščić.

Na današnjem ročištu, Tužilaštvo je navelo da mijenja dio optužnice Izudina Tahirovića. U dijelu optužnice u kojem se navodi da je ubio Raščića "zbog ranije neriješenih odnosa", u optužnici će sada stajati "iz njemu poznatih razloga i motiva."

Tužilaštvo KS-a odlučilo je promijeniti optužnicu jer se ne može utvrditi sa sigurnošću da su Raščić i Tahirović imali neraščišćenih odnosa prije ovog događaja.

Suđenje Izudinu Tahiroviću za ubistvo Mirze Raščića nastavit će se 11. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije