Tužiteljica: Tahirović prišao Mirzi Raščiću s namjerom da ga ubije

S. Dž.
Tužiteljica: Tahirović prišao Mirzi Raščiću s namjerom da ga ubije
/ Privođenje Tahirovića, FOTO: Arhiv
Kantonalni sud u Sarajevu

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je nastavljeno suđenje Izudinu Tahiroviću optuženom za ubistvo Mirze Raščića u pucnjavi koja se dogodila 16. aprila u prostorijama Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar na stadionu Grbavica.

Tužiteljica Advija Hajdo-Balta iznijela je materijalne dokaze protiv optuženog Izudina Tahirovića: zapisnik o uviđaju s mjesta nesreće Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, nalaze vještačenja i obdukcijski zapisnik, izvod iz kaznene evidencije Izudina Tahirovića, te troškove Tužilaštva.

Tužiteljica je, također, dostavila fotodokumentaciju MUP-a KS-a s lica mjesta i s obdukcije, navodeći da ta dokumentacija pokazuje da je optuženi Izudin Tahirović prišao Mirzi Raščiću, koji je u prostorijama Udruženja sjedio i primao uplate, s namjerom da ga ubije.

Na suđenju je naveden i izvod iz kaznene evidencije optuženog Tahirovića koji je ranije osuđivan devet puta, i to na općinskim sudovima u Sarajevu, Konjicu i Čapljini. Izudin Tahirović je prethodno optužen na 40 mjeseci zatvora i 5 godina uvjetne.

Odbrana Tahirovića je da je imala uvid u dokaze Tužilaštva, te je navela da nema primjedbi na materijalne dokaze, osim u fotodokumentaciju koja navodno krivo prikazuje položaj sjedenja optuženog i ubijenog.

Advokat Izet Baždarević predložio je devet svjedoka koji su bili neposredni očevici ovog događaja, navodeći da neki od njih možda neće željeti svjedočiti iz njima znanih razloga.

„Ja ću sa ovim svjedocima dokazati da nisam imao namjeru nauditi Mirzi Raščiću. Još jednom se izvinjavam porodici na nemilom događaju“, rekao je optuženi Tahirović nakon što je dobio riječ, na što mu je sutkinja prigovorila na neadekvatnom izrazu lica.

Pri izvinjenju optuženi Izudin Tahirović bio je okrenut leđima brojnim prijateljima Mirze Raščića koji su u sudnici sjedili s njegovim likom na majicama, i datumom njegovog ubistva.

Nalazi vještačenja su, prema odbrani, nepotpuni. Advokat optuženog predložio je novo vještačenje optuženog i testiranje na uzimanje opojnih sredstava za koje smatraju da su mogle utjecati na njegovo duševno stanje.

Odbrana je, također, predložila da na suđenju svjedoči i optuženi Izudin Tahirović te iznese svoju stranu događaja.

Tužilaštvu i odbrani ostavljen je kraći rok da se pismeno izjasne o prijedlozima iznesenim na suđenju.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 12. maja s početkom u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije