Suđenje u predmetu "Profit": Potpisivao akte bez saznanja šta potpisuje

0
BIRN
Suđenje u predmetu "Profit": Potpisivao akte bez saznanja šta potpisuje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S privođenja u akciji "Profit"

Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da su Ibrahim i Jasmin Jusufranić prebacili na njega dionice, koje su kasnije prodane.

Adil Kos je posvjedočio kako su ga jedne prilike Ibrahim i Jasmin Jusufranić, za kojeg je njegova sestrična udana, upitali da na njega prebace dionice jer ne mogu biti na njima, što je on prihvatio. Dodao je da su ga pozvali u brokersku kuću “Eurohaus“ na Dolac Malti te da je on samo potpisao.

Kazao je da je više od šest mjeseci išao dva do četiri puta u “Eurohaus“ te kako ga zadnji put pozivaju da se dionice prodaju, nakon čega je otišao u “Unicredit“ banku na Starom Gradu, gdje je bio optuženi Jusufranić s još jednim čovjekom, prenosi Detektor.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Akcija Profit: Tužilaštvu KS predato 12 uhapšenih, dvije osobe puštene na slobodu

Akcija Profit: Tužilaštvu KS predato 12 uhapšenih, dvije osobe puštene na slobodu

"U banci je valjda to sve bilo pripremljeno i oni su te pare dali", kazao je Kos, dodavši da ne zna o kojem se radilo iznosu, a koji je Jusufranić stavio u torbu.

Naveo je da mu je poslije sestra donijela tri hiljade maraka, rekavši: "Ovo ti je od Jasmina". Svjedok Kos je potvrdio svoje potpise na aktima, među kojima su bila i dva obračuna troškova prodaje iz septembra 2008. sa memorandumom "Eurohausa", njegova izjava te akt prodaje vrijednosnih papira.

Izjavio je da se ne sjeća da je prenio ovlaštenje na Jusufranića, kako bi ga zastupao na skupštini dioničkog društva “Unioninvest“.

Podignuta optužnica u predmetu Profit protiv 19 osoba: Stekli 30 miliona KM

Podignuta optužnica u predmetu Profit protiv 19 osoba: Stekli 30 miliona KM

"Ovdje je očigledno da su vodali svjedoka od jedne do druge institucije", kazao je tužilac Samir Selimović.

Na upit advokata Muhidina Kape, Kos je izjavio da sa Jusufranićem nije lično razgovarao u vezi sa dionicama.

Za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Rasim Banda je kazao da je bio zaposlen kao sekretar privrednog društva “Vranica“ te da je pripremao sjednice Nadzornog odbora. Potvrdio je na upit tužiteljice Lejle Kurtanović da je “Eurohaus“ bio u vlasničkoj strukturi “Vranice“.

Kazao je da je nakon 2006. i 2007. godine izabran novi saziv Nadzornog odbora, u kojem je bio i optuženi Dizdar te da je predložena ostavka direktora na prvoj sjednici, kada je novi direktor postao optuženi Daca.

Saznajemo: Smiljka Jusufranić puštena iz pritvora

Saznajemo: Smiljka Jusufranić puštena iz pritvora

Banda je izjavio da na zvaničnim sastancima nije raspravljano o projektu naziva “Stup“ u periodu dok je direktor bio Daca, a Blekić i Dizdar u Nadzornom odboru. Izjavio je da su članovi Nadzornog odbora znali za probleme “Vranice“.

Na upit Dizdarevog advokata Asima Crnalića, Banda je kazao da je od jula 2007. do oktobra 2009. predsjednik Nadzornog odbora bio Aziz Šunje, od decembra 2009. do jula 2011. Dizdar, dok je Muhamed Zornić za predsjednika izabran u julu 2011.

Potvrdio je da su tačke dnevnog reda usklađivane sa upravom društva, da je on autor zapisnika sa sjednica te da su odluke donošene konsenzusom.

“Nakon izvršene privatizacije 2002., nikad nije bilo sredstava da se iz tekuće realizacije namire troškovi“, rekao je Banda, potvrdivši da su se nekretnine “Vranice“ transparentno prodavale.

Izjavio je da se pričalo da je Zornić odavao sadržaje sjednica radnicima te potvrdio da je on bio član komisije koja je vodila prodaju imovine.

Ispitivanje ovog svjedoka nastavlja se 28. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije