! / Podignuta optužnica u predmetu Profit protiv 19 osoba: Stekli 30 miliona KM

26. 05. 2021. u 16:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Postupajući tužioci Odjela za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv 19 osoba u predmetu „Profit“. Optužnica je podignuta protiv: Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Jasmina Jusufranića, Smiljke Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elme Mulahusić, Edine Halilbegović, Azre Blekić Aydogan, Hamdije Zvrko i Huseina Zvrke.

Terete se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i dr.

Sumnjiče se da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS. U optužnici koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predloženo je 196 svjedoka i više od 6.000 materijalnih dokaza.

Podsjećamo, Sud je još u fazi istrage, a na prijedlog Tužilaštva KS blokirao više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i njihovih firmi. Riječ je o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. U optužnici su postupajući tužioci predložili oduzimanje imovinske koristi stečene krivičinim djelom u višemilionskom iznosu. Također, sudu je predloženo produženje pritvora Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću. Za ostale osumnjičene zatraženo je produženje mjera zabrane.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA