Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za utaju poreza protiv Mensura Tahirovića

2
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za utaju poreza protiv Mensura Tahirovića
Arhiv / Ilustracija

Optuženi, pravna i fizička osoba, terete se da su tokom 2016. godine, nezakonito umanjili iznos poreznih obveza te počinili poreznu utaju u iznosu od 72.218,00 KM.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv:

- Tahirović Mensura, zv.”Braco”, rođenog 1952. godine u Sarajevu, direktor i odgovorna osoba u poduzeću “Modatex” d.o.o Sarajevo

- Pravne osobe –poduzeća “Modatex” d.o.o. Sarajevo.

Optuženi Tahirović Mensur, tereti se da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja, u poduzeću “Modatex” d.o.o. Sarajevo, u poslovnoj 2016. godini, sa namjerom umanjivanja i izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), propisanog poreznim zakonodavstvom u BiH, sebi i drugim osoba, izdavao fakture, kojima je za više desetina puta umanjivao vrijednost navodno prometovane robe, znatno niže od nabavne vrijednosti.

Optuženi se tereti da je na navedeni način nezakonito umanjio poreznu osnovicu, te je na taj način obračunao i manje prijavio izlazni PDV u 2016.godini u ukupnom iznosu od 72.218,00 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Optužena pravna osoba “Modatex” d.o.o. Sarajevo, tereti se da je u svojstvu pravne osobe raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 72.218,00 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario Mensur Tahirović.

Optuženi se terete da su u namjeri izbjegavanja plaćanja davanja propisanim poreznim zakonodavstvom BIH, podnijeli poresku prijavu neistinitog sadržaja te počinili kazneno djelo- Porezna utaja ili prijevara iz članka 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije