Podignuta optužnica: Aldin putem naftne kompanije utajio više od 200.000 KM poreza

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: Aldin putem naftne kompanije utajio više od 200.000 KM poreza
Foto: Arhiv / Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za poreznu utaju od oko 308.000 KM.

Optuženi, fizička i pravna osoba-poduzeće sa područja Gračanice, terete se da su u periodu od 2014. do 2018. godine, utajili porez u ukupnom iznosu od oko 308 000 KM, te na taj način nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Tužioc iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv:

Hodžić Aldina, rođenog 1982. godine u Gračanici, državljanina BiH i pravne osobe “OXIS OIL” d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i transport Gračanica, čiji je direktor bez ograničenja, u periodu za koji se odnosi optužnica, bio Hodžić Aldin.

Optuženi Hodžić Aldin se tereti da je, u periodu od 2014. do 2018. godine, poslujući putem navedenog poduzeća u prometu nafte i naftnih derivata, ostvario oporezivi prihod od oko 1,4 miliona KM, koji nije prijavio za obračun PDV-a u skladu sa zakonskim odredbama poreznog zakonodavstva BiH.

Na taj način, izvršena je utaja poreznih davanja za PDV u ukupnom iznosu od 239.036 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Nadalje, optuženi se tereti da je sredinom 2015. godine, putem navedenog poduzeća, ostvario promet od 409.605 KM, za koji nije obračunao niti uplatio iznos PDV od 69.605 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

Optuženi Hodžić Aldin se tereti da je, kao direktor bez ograničenja ovlaštenja u pravnoj osobi "OXIS OIL" d.o.o. Gračanica, djelujući u ime, za račun i u korist navedene pravne osobe nepružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obveza, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu većem od 200.000 KM, dok je pravno lice OXIS OIL d.o.o. raspolagalo na taj način protupravno ostvarenom imenovinskom koristi.

Optuženi Hodžić Aldin tereti se da je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH, dok se optužena pravna osoba “OXIS OIL” d.o.o. Gračanica tereti se za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. a u svezi sa člankom 124. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije