FB / Pravda za Dženana: Tužilaštvo BiH je proširilo istragu na šest osoba

24. 04. 2021. u 12:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prema Sudu BiH jučer je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Josipa Barića u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.

Mjera pritvora predožena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke b) i d) ZKP-a BiH. Odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu. 

Prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. Kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenog na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

Odluka o tome da li Barić ostaje u pritvoru danas bi trebala biti donešena.

Reagirali su i iz grupe Pravda za Dženana na svojoj Facebook stranici.

U komentarima im je podršku dao i Davor Dragičević.

"Zajedno do kraja", napisao je Davor.

Istraga u slučaju Dženan Memić

Josip Barić, osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. . A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena u posljednja tri mjeseca zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Sud Bosne i Hercegovine prvobitno je odredio 30-dnevni pritvor pa je krajem februara produžio pritvor u trajanju od 60 dana za obojicu osumnjičenih za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)