Akcija Profit: Tužilaštvu KS predato 12 uhapšenih, dvije osobe puštene na slobodu

0
Radiosarajevo.ba
Akcija Profit: Tužilaštvu KS predato 12 uhapšenih, dvije osobe puštene na slobodu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S privođenja

Nakon ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), 12 uhapšenih u u akciji Profit predato je Tužilaštvu KS, dok su dvije puštene na slobodu. 

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, osumnjičeni koji su predati u njihovu nadležnost bit će zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužitelji će odlučiti o daljnjim mjerama prema njima. 

Podsjetimo, akcija se izvodi po naredbama Tužilaštva KS i Kantonalnog suda u Sarajevu, a pod istragom u ovom predmetu je 18 osoba.

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona maraka. 

Među jučer uhapšenim su i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papipre FBiH te Zijad Blekić, poznati sarajevski biznismen.  

Tu su još: Smiljka Jusufranić, Edin Muftić, Muharem Hajrić, Branislav Petrović, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Alen Murguz, Naser Daca, Edin Dizdar i Jasmin Jusufranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije