Saznajemo: Smiljka Jusufranić puštena iz pritvora

2
E. M.
Saznajemo: Smiljka Jusufranić puštena iz pritvora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S privođenja osumnjičenih u akciji Profit

Smiljka Jusufranić, prvoosumnjičena u predmetu Profit, nije određen pritvor, saznaje Radiosarajevo.ba.

Kako nam je rekao njen advokat Muhidn Kapo, ona je jutros u 5.30 došla kući.

"Nije joj određen pritvor. Određene su joj neke mjere zabrane. Kantonalni sud jutros je u 1.30 sati tražio da se dostavi njen pasoš. Dakle, njoj je, između ostalog, izrečena zabrana putovanja i oduzete putne isprave", kazao je Kapo za Radiosarajevo.ba. 

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Daveru Halilbegoviću, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću, a ostali su pušteni da se brane sa slobode.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS tereti Smiljku Jusufranić, Edina Dizdara i Zijada Blekića da su organizirali kriminalnu grupu.

U ovom predmetu Tužilaštvo KS je zatražilo pritvor i za Muharema Bajrića, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Edina Muftića, Alena Murguza, Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića. 

Terete ih da su u sklopu organizovane kriminalne grupe počinili krivična djela zloupotreba položaja, pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i na taj način stekli ogromnu nezakonitu imovinsku korist. 

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona maraka

Među uhapšenim su i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papipre FBiH te Zijad Blekić, poznati sarajevski biznismen. 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su od ranih jutarnjih sati provodili ovu akciju u okviru koje je slobode lišeno 14 lica, zbog, kako je saopćeno, postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 251. „Prevara u privrednom poslovanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona", navedeno je iz SIPA-e.

Pretreseno je više lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica, i do sinoć je je otriveno i privremeno oduzeto 744.800,00 EUR, 89.400,00 KM, 10,800,00 KN i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. 

"Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije