Osumnjičeno 18 osoba, istražuju se višemilionske transakcije

Radiosarajevo.ba
Osumnjičeno 18 osoba, istražuju se višemilionske transakcije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Akcija Profit

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva Profit. 

Akcija se izvodi po naredbama Tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu, a u realizaciji akcije učestvuje i MUP KS. Aktivnosti na terenu, kako poručuju iz Tužilaštva KS, "traju i potrajat će". Potvrđuju da je do sada uhapšeno više osoba. 

"Nakon višemjesečne istrage i po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici SIPA-e rano jutros započeli su realizaciju akcije kodnog naziva „Profit“. U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca. Pod istragom Tužilaštva KS u ovom predmetu je 18 osoba", saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

"Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona maraka, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. 

Kako javljaju mediji, pripadnici SIPA-e uhapsili su i Hasana Ćelama, bivšeg predsjednika Komisije za vrijednosne papipre FBiH te Zijada Blekića, poznatog sarajevskog biznismena. 

Kao "mozak" operacije mediji spominju se i Smiljka Jusufranić, suprugu preminulog Ibrahima Jusufranića, bivšeg direktora GRAS-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije