Zbog nalaza doktora odgođeno ročište bivšem članu odreda "El Mudžahid"

Fena
Zbog nalaza doktora odgođeno ročište bivšem članu odreda "El Mudžahid"
Nakon neuropsihijatrijskog vještačenja Hasana Alića, optuženog za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Travnika 1993. godine, Kantonalni sud u Novom Travniku odgodio je ročište u ovom slučaju do daljnjeg.

Kako je konstatirano u nalazu vještaka, Alić je nesposoban za praćenje sudskog postupka, zbog čega je postupak proslijeđen Vanraspravnom vijeću na dalje odlučivanje, kako bi se odlučilo da li će postupak biti nastavljen ili apsolutno prekinut.

Alića, bivšeg pripadnika odreda "El Mudžahid", optužnica tereti da je 21. oktobra 1993. godine u zaseoku Orašac kod Mehurića u travničkoj općini ubio Dragana Dragoljuba Popovića, jednog od pet otetih civila.

Prema navodima iz optužnice, Alić je, po naredbi komandanta odreda "El Mudžahid", u ritualnom obredu, sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.

Na sva predhodna ročišta, Hasan Alić je privođen u pratnji sudske policije i medicinskog tima, a proces je pratio u ležećem položaju sa sanitetskih kolica, prenosi Birn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije