Predsjednik VSTV-a BiH: Siguran sam da smo izabrali najboljeg kandidata

Anadolija
Predsjednik VSTV-a BiH: Siguran sam da smo izabrali najboljeg kandidata
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija je izjavio da smatra kako je danas izabran najbolji kandidat za predsjednika Suda BiH.

Podsjećamo da je VSTV danas u Mostaru nakon tri sata rasprave sa šest glasova "za", pet "protiv" i jednim "suzdržanim" izabralo Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH.

"Smatramo da je to najbolji kandidat i siguran sam da smo izabrali najboljeg kandidata", kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija navodeći kako je ova funkcija najodgovornija.

Iako je tokom rasprave bilo navoda da će odabirom predsjednika Suda BiH iz reda Ostalih biti ugrožen interes Bošnjaka, Tegeltija je rekao da njegovim izborom niko nije ugrožen.

"Ne mislim da je iko ugrožen na ovaj način. Postoje tri funkcije, ako računate i funkciju predsjednika Savjeta, a tri su konstitutivna naroda i jedan ostali. Od te tri funkcije u nekom trenutku jedna nacija možda neće biti na pravosudnoj funkciji, a ne mislim da je to dovelo do ugrožavanja bilo kojeg od naroda. U svakom slučaju mislim da je izabran najbolji kandidat", kazao je predsjednik VSTV-a Tegeltija.

Dužnost predsjednika Suda BiH, kako je naglasio, izuzetno je značajna i ne smije se voditi nacionalnošću, nego kompetencijama, a glasanjem šest naspram pet 5 prvorangirani kandidat Ranko Debevec osvojio je većinski broj glasova prema svim demokratskim principima glasanja.

"Mislim da novi predsjednik treba da preuzme svoj posao u mirnoj atmosferi i da na dužnost stupi uz podršku javnosti", kazao je Tegeltija.

On je naglasio da je takav odnos glasova sasvim relevantan, te napomenuo da je prilikom izbora predsjednice Kreso bio jednak broj glasova za i protiv, te da je tada oslučio glas tadašnjeg predsjednika Savjeta koji se računao duplo.

Nakon dvanaest godina, 26. januara 2017. godine, Meddžida Kreso napustit će dužnost predsjednice Suda BiH.

Kreso odlazi nakon dva predsjednička mandata, prvi je put imenovana 10. oktobra 2004., te ponovno u januaru 2011. godine.

Podsjetimo da je rasprava o izboru novog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine u Mostaru danas izazvala brojne polemike među članovima vjeća zbog nacionalnog balansa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije