Za predsjednika Suda BiH izabran kandidat iz reda "ostalih"

Anadolija
Za predsjednika Suda BiH izabran kandidat iz reda "ostalih"
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izabralo je sudiju Suda BiH Ranka Debevca za predsjednika ove institucije.

Debevec je izabran na mandat od šest godina, a na dužnost će stupiti krajem januara iduće godine, kada će biti okončan mandat trenutne čelnice Meddžide Kreso, koja tu funkciju obnaša već 12 godina.

On je sudija Suda BiH od decembra 2012. godine. Prije toga je radio kao tužilac u Državnom tužilaštvu, kao i na Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Debevec je radio i kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar. U toku diskusije prije izbora, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je da su svi kandidati dobri, ali da je Debevec bio najbolji kandidat zbog svojih visokih radnih ocjena.

“On dolazi iz reda ostalih a imao je najbolje rezultate”, rekao je Tegeltija. Drugi članovi Vijeća, kao i udruženja žrtava, tražili su da novi predsjednik Suda BiH bude Bošnjak. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH u Mostaru vodilo je raspravu o izboru predsjednika Suda BiH.

Podvijeće VSTV-a je za predsjednika Suda BiH predložilo Ranka Debevca, nakon što je razmotrilo sve prijavljene kandidate. S obzirom na to da Debevac dolazi iz reda ostalih, član VSTV-a Zijad Kadrić naglasio je da na poziciji Predsjednika Suda BiH ne može biti netko iz reda ostalih.

"Mi smo 2010. godine imali pravilnik o izboru na pozicije koji kaže da na rukovodećem mjestu treba biti netko iz reda konstitutivnih naroda", kazao je Kadrić. Kada bi se narušio nacionalni balans, kako je naglasio, to bi prourokovalo veliko nezadovoljstvo.
Goran Nezirović, član VSTV-a, naglasio je kako ovaj kandidat nema iskustvo na rukovodećim pozicijama, za razliku od ostalih kandidata.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija naglasio je da je funkcija predsjednika Suda BiH najodgovornija.

"Ono što izaberemo danas, slijedi nam šest godina i ne može nam kriterij biti nacionalnost", istaknuo je Tegeltija i podsjetio da je najkvalitetniji onaj kandidat koji je prvi predložen na listi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije