Stuart Peach stigao u Predsjedništvo BiH: London poslao opasnog oficira NATO-a

1
Radiosarajevo.ba
Stuart Peach stigao u Predsjedništvo BiH: London poslao opasnog oficira NATO-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Stuart Peach stigao u Predsjedništvo BiH

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach stigao je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Ovo je Peachova prva posjeta Bosni i Hercegovini otkad ga je premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao na ovu funkciju prije nekoliko dana.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dočekala su ga sva tri člana - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Za sada nije poznato o čemu će Peach razgovarati s članovima Predsjedništva BiH.

Ser Stuart Peach će preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mjesta predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je, takođe, ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U nastavku ćemo nabrojati neke od najvažnijih funkcija koje je Peah obavljao tokom karijere, a poslije toga bi trebalo biti jasno da s njim "igranje" neće biti moguće.

Bio je 32. predsjednik Vojnog komiteta NATO, kao najviše i najdugotrajnije vojne strukture u Alijansi.

Peach je bio najviši vojni oficir NATO-a i vojni savjetnik Generalnog sekretara NATO i bio je najviši službenik Ujedinjenog Kraljevstva u Alijansi.

Radeći za Kraljevsko vazduhoplovstvo od 1974. godine, Peach se kvalifikovao kao instruktor nuklearnog naoružanja i elektronskog ratovanja.

Operativno je službovao u Belizeu (država na obali Karipskog mora op. a.), Hong Kongu i Njemačkoj 80-ih godina. Bio je i zapovjednik vazduhoplovnih snaga u štabu KFOR-a (NATO) na Kosovu i bio je zamjenik višeg britanskog vojnog savjetnika u Centralnoj komandi američkog štaba 2001-2002.

Bio je generalni direktor za prikupljanje obavještajnih podataka u Ministarstvu odbrane 2003-2006 i šef obavještajnih službi Odbrane, kao i zamjenik predsjednika Zajedničkog obavještajnog komiteta Ujedinjenog Kraljevstva 2006-2009, gdje je bio britanski član u Obavještajnom odboru NATO-a.

Bio je šef zajedničkih operacija u Stalnom zajedničkom štabu. To je štab sa tri službe odakle se planiraju i kontrolišu sve prekomorske vojne operacije, sa sjedištem u Londonu.

Bio je zamjenik načelnika Štaba odbrane od maja 2013. do maja 2016. i bio je odgovoran za svo vojno osoblje Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u.

Bio je načelnik Štaba odbrane od jula 2016. do juna 2018. i preuzeo je ulogu predsjednika Vojnog komiteta NATO-a u junu 2018, što je njegovo četvrto imenovanje sa četiri zvjezdice.

Podsjetimo, Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u petak komentarisao njegov dolazak te njegovo imenovanje i politiku Velike Britanije prema BiH.

Zbog čega sada Vlada Velike Britanije šalje sada izaslanika? A on kaže: Zna se ko su poslanici u Britanskom parlamentu s ovih prostora koji su zabrinuti. Gospođa Helić (baronese Arminka Helić, op.a.) koja pravi atmosferu krivice za Srbe i RS. I zašto onda da vjerujem Britancima? Njihovim podmuklim aktivnostima već 100 godina podrivaju status Srba na ovim prostorima. Mi njima to moramo reći”, rekao je tom prilikom Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije