Dodik s obrušio na Britance, Peacha i Helić: ''Prave atmosferu krivice za Srbe''

7
F. V.
Dodik s obrušio na Britance, Peacha i Helić: ''Prave atmosferu krivice za Srbe''
Foto: EPA-EFE / Stuart Peach

U toku je održavanje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o u Banjoj Luci  o tzv. vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo Bosne i Hercegovine, što je, zapravo, drugi naziv za pravno nasilje i pokušaj rušenja postojećeg ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Na sjednici će biti razmatrane informacija o prenosu nadležnosti sa entiteta RS-a na nivo BiH, informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informacija o pravosudnim institucijama BiH, informacija o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i deklaracija o ustavnim principima.

U svojem govoru pred NSRS član Predsjedništva BiH se posebno okomio na Veliku Britaniju i Britance, optužujući ih da već stoljeće podrivaju status Srba na ovom prostoru.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Posebno je kritizirao sir Stuarta Peacha, bivšeg načelnika britanskih zračnih snaga i donedavnog šefa Vojnog komiteta NATO-a, koji je imenovan za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan.

"Jučerašnji gost ovdje je govorio... Zašto se brinite za ovu našu situaciju!? Zašto ste vi..., šta 'očete?! Zbog čega sada Vlada Velike Britanije šalje sada izaslanika? A on kaže: ''U našem parlamentu postoje neki poslanici s ovog prostora koji su veoma zabrinuti i mi smo morali poduzeti neku akciju". Zna se ko su poslanici u Britanskom parlamentu s ovih prostora. Gospođa Helić (baronese Arminka Helić, op.a.) koji prave atmosferu krivice za Srbe i RS. I zašto onda da vjerujem Britancima? Njihovim podmuklim aktivnostima već 100 godina podrivaju status Srba na ovim prostorima. Mi njima to moramo reći", rekao je veoma uznemireni Dodik sa govornice NSRS.

Kako je istakao, Britanci šalju izaslanika koji je komandovao NATO operacijama bombardovanja RS i Srbije".

Arminka Helić - undefined

parliament.uk: Arminka Helić

 "Koji je skinuo generalsku uniformu, sada obukao skinuo civilno odijelo da bi došao ovdje i pričao o demokratiji. Zašto mi to ne smijemo da kažemo?! Zašto bi morali da prećutimo ovako nešto. Ja vapim od želje da ga sretnem s njime i kažem: "Kako te nije sramota da ti ovdje dođeš i nešto govoriš". Ma, ne zanima me što si ti iz te vlade. Mi smo odavde, čovječe, ovdje se radi o nama. Ovo su naši životi, nisu tvoji. Ti si na naše živote bacao bombe. Nemoj da mi govoriš o svojim dobrim namjerama. Ne vjerujem ti, doviđenja i prijatno. To će biti moj stav, javno sam ga rekao", kazao je Dodik, te nastavio s uvredama:

"Ljudi, nemamo više prostora za razne svjetske bitange koji ovdje dolaze i popunjavaju karijere. Schmidt (Christian, visoki predstavnik za BiH, op.a.) je došao jer ga Angela Merkel nije mogla smjestiti na tri pozicije u Njemačkoj, pa se sjetila visokog predstavnika i poslala ga ovamo. Ovaj sada ovaj dolazi zašto što mu je izašao rok služenja u vojsci. Zato da sada, pošto je važan čovjek, mu daju položaj visokog izaslanika britanske vlade da on nama ovdje drži predavanje. Nije mu bilo dovoljno što je bacao bombe. Šta hoćeš!? Sada da bacaš!".

Sir Stuart Peach dolazi u Bosnu i Hercegovinu u utorak što je, vjerovatno, razlog ovakvih reakcija Milorada Dodika.

Pogledajte govor Dodika:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije