Tužilaštvo BiH o sjednici NSRS: Pratimo aktivnosti, poduzimamo mjere ukoliko...

2
F. V.
Tužilaštvo BiH o sjednici NSRS: Pratimo aktivnosti, poduzimamo mjere ukoliko...
Printscreen / Tužilaštvo BiH o sjednici NSRS

U toku je održavanje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u Banjoj Luci  o tzv. vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo Bosne i Hercegovine, što je, zapravo, drugi naziv za pravno nasilje i pokušaj rušenja postojećeg ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Na sjednici će biti razmatrane informacija o prenosu nadležnosti sa entiteta RS-a na nivo BiH, informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informacija o pravosudnim institucijama BiH, informacija o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i deklaracija o ustavnim principima.

Ovim povodom redakcija portala Radiosarajevo.ba zatražila je reakciju vršitelja dužnosti glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića.

Trend među poznatima: Doktori otkrivaju šta popularni lijek za mršavljenje radi njihovim tijelima

Trend među poznatima: Doktori otkrivaju šta popularni lijek za mršavljenje radi njihovim tijelima

Na direktan upit: "Da li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prati, analizira poteze Narodne skupštine RS koja će danas razmatrati (i prema raspoloživim informacijama vjerovatno usvojiti) zaključke o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta, u segmentu sigurnosti, pravosuđa, poreza, te da li će biti poduzimate aktivnosti u vezi s ovim pokušajima de facto narušavanja ustavno-pravnog poretka i stabilnosti zemlje", glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je portalu Radiosarajevo.ba odgovorio:

"Tužiteljstvo BiH prati aktivnosit i dešavanja u okviru predmeta iz svoje nadležnosti, te poduzima mjere ukoliko se ukaže potreba za aktivnostima i djelovanjem Tužiteljstva BiH".

Podsjetimo, ukoliko NSRS usvoji predložene zaključke, a većina saznanja upućuje da hoće, Vladi RS se daje rok od šest mjeseci da, umjesto toga, donese zakone i formira institucije na nivou RS, od kada ovi zakoni na nivou BiH više ne bi bili važeći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije