Stručnjak za sigurnost o najavi izbora Radinković: Politika bira poslušnika na čelo državne policije

3
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost o najavi izbora Radinković: Politika bira poslušnika na čelo državne policije
Foto: Al Jazeera Balkans / Dr. Ahmed Kico

Najava izbora Slobodana Radinkovića za novog direktora Državne agencije za istrage (SIPA) jasno pokazuje dalji bitan upliv politike u izbor ključnih ljudi u institucijama sigurnosnog sistema, smatra stručnjak za sigurnost dr. Ahmed Kico.

Hibridne operacije režima Rs

Prema njegovim riječima, jasno je to i po tome što Radinković nema gotovo nikakvog iskustva, niti znanja za rad u policijskim i sigurnosnim agencijama na nivou države BiH.

„Jasno je da je to novi poslušnik dijela režima tamošnjeg predsjednika entiteta Rs. Uočljivo je -  a to je moj stav - da je režim iz entiteta Rs procijenio da je bivši direktor Ćulum potrošen i da više nema kapaciteta da izvršava specifične obaveze i zadatke iz arsenala hibridnih operacija protiv države BiH. Realne su procjene da bi Radinković u narednom periodu mogao uraditi slične protuustavne aktivnosti, kao i bivši zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, koji se, da apsurd bude potpun, skriva u Republici Hrvatskoj, državi koja je članica EU!?“, komentira Kico.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Motociklista povrijeđen, velike gužve u dijelu grada

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Motociklista povrijeđen, velike gužve u dijelu grada

Prema njegovim riječima,  kako bi se spriječile moguće slične aktivnosti Radinkovića, neophodno je da se kontinuirano vrši nadzor i kontrola zakonitosti u radu SIPA -e i njenog direktora i to od strane Vijeća ministara BiH, te komisija koje je formirala Parlamentarna skupština BiH.

Analiza | Igre prijestolja na vrhu SIPA-e: Čiji je, zapravo, izbor Slobodan Radinković?!

Analiza | Igre prijestolja na vrhu SIPA-e: Čiji je, zapravo, izbor Slobodan Radinković?!

Kontinuiran nadzor

„Samo kroz kontinuiran nadzor, moguće ja da u skladu sa zakonima BiH funkcionira SIPA, kao i druge agencije sigurnosnog sistema države Bosne i Hercegovine. U takvim aktivnostima nužno je ostvarivati kontinuiranu zakonitu i profesionalnu saradnju s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, te njihovim agencijama“, zaključuje Kico.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, potvrdio je danas medijima da je Sekretarijatu Vijeća ministara BiH uputio prijedlog da za direktora SIPA-e bude imenovan Slobodan Radinković. Ministar Nešić je predložio Radinkovića iako je trećeplasirani na rang-list Nezavisnog policijskog odbora.

Ispred njega su bili Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e, te Ljubiša Pandurević, trenutni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci. Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, Ćulum je imao 68 bodova, Pandurević 67, a Radinković 65 bodova...

Ko je Slobodan Radinković možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije