Analiza | Igre prijestolja na vrhu SIPA-e: Čiji je, zapravo, izbor Slobodan Radinković?!

4
Radiosarajevo.ba
Analiza | Igre prijestolja na vrhu SIPA-e: Čiji je, zapravo, izbor Slobodan Radinković?!
Foto: Printscreen / Nenad Nešić i Slobodan Radinković

Nakon nedavne trakavice s odbjeglim zamjenikom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoranom Galićem, koji je, umjesto da progoni kriminalce, i sam postao bjegunac od zakona, priča o vrhu državne policije, čini se, ponovo bi mogla proizvesti političku krizu u našoj zemlji.

Naime, nakon što je više medija objavilo da će Slobodan Radinković, aktuelni načelnik Policijske uprave Doboj, biti predložen za novog direktora SIPA-e, u javnosti se nametnulo pitanje čiji je, zapravo, on izbor?

Ima li, zaista, „političke volje“?

Tim prije jer Radinković, kako je, također, objavljeno, bio trećeplasirani na rang-listi koju je sačinio Nezavisni odbor, i to nakon obavljenih razgovora sa svih sedam kandidata?! 

Razočarana njemačka turistkinja objavila snimku iz Hrvatske: "Rekli su da će biti sjajno"

Razočarana njemačka turistkinja objavila snimku iz Hrvatske: "Rekli su da će biti sjajno"

Ispred njega su bili Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e, te Ljubiša Pandurević, trenutni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, Ćulum je imao 68 bodova, Pandurević 67, a Radinković 65 bodova...

Bez obzira na to što bi se i rad Ćuluma, aktuelnog šefa državne policije, itekako može kritički analizirati, naprijed navedena činjenica naprosto bode oči, te otvara pitanja - zašto ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić insistira da se Radinkovićevo ime brže-bolje dostavi Vijeću ministara BiH. A to bi, navodno, mogao učiniti već danas.

Ministar Nešić prelomio: Ko je Slobodan Radinković koji će biti predložen za novog direktora SIPA-e

Ministar Nešić prelomio: Ko je Slobodan Radinković koji će biti predložen za novog direktora SIPA-e

Iako se u javnosti može čuti da za Radinkovića postoji i "politička volja", ta tvrdnja će, prema saznanjima Radiosarajevo.ba, umnogome biti na kušnji do nove sjednice Vijeća ministara BiH, 16. septembra, kada bi se ovo pitanje moglo naći na dnevnom redu.

Politička trakavica

Prema neslužbenim informacijama, nije izvjesno da će bošnjački kadrovi dati podršku Radinkoviću, pa ni srpski, koji, navodno, skloniji Ćulumu. Također, naši izvori, tvrde da i međunarodna zajednica sa sumnjama gleda na ovaj proces, a posebno u najmanju ruku znakovit entuzijazam ministra Nešića.

Kako god, ne bi se smjelo dogoditi da manje od mjesec da državna policija ponovo predmet političkih debata na najvišem nivou. U najvećem interesu sigurnosti građana Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije