Stranke 'osmorke' i HDZ postigli sporazum: Odgovorili na pitanje da li su pričali o DF-u?

7
Radiosarajevo.ba
Stranke 'osmorke' i HDZ postigli sporazum: Odgovorili na pitanje da li su pričali o DF-u?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osmorka i HDZ

U Sarajevu je danas završen sastanak na kojem je osam političkih stranaka, tzv. 'osmorka', ponudilo njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Kolokvijalno nazvane "osmorka", stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su jučer usaglasile tekst programskih načela, a nakon toga su saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, prvenstveno HDZ-u.

Nakon sastanka, novinarima su se kratko obratili Nerin Dizdar (SDP), ispred stranaka 'osmorke', a potom i Borjana Krišto (HDZ), koja je rekla da zastupa Hrvatski narodni sabor.

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

"Osmorka" usaglasila program za formiranje vlasti u FBiH i na državnom nivou: Ponudit će ga HDZ-u

"Osmorka" usaglasila program za formiranje vlasti u FBiH i na državnom nivou: Ponudit će ga HDZ-u

Dizdar je potvrdio da je sastanak okončan uspješno, te da je tekst manje-više usaglašen.

"Ostali su još tehnički dodaci, u biti da 'popeglamo' detalje", kazao je on.

Ono što je važno, istaknuo je, jeste da su dvije strane danas 'postigle, usaglasile' sporazum.

Njegove riječi potvrdila je Krišto, preciziravši da su usaglasili principe i načela za uspotavljanje vlasti u BiH, za period od 2022. do 2026

"Sve je dogovoreno, u skladu ustavnim nadležnostima, ovisno o kojem se nivou vlasti radi", rekla je Krišto.

Podvukla je da su principe i načela usaglašavali u skladu s prethodnim sastankom, te da su dogovorene osnove za euroatlantske integracije, pravnu i političku stabilnost kao i socio-ekonomske reforme. 

"Zadovoljna sam i konstruktivnošću i time da smo dobar dio završili. Ostalo je još na tehničkim nivoima, oko detalja i naziva, a to ćemo kad dobijemo ovu konačnu verziju, pokušati između nas dogovarati, i znati gdje smo i šta smo", zaključila je ona.

Za kraj, Dizdar je odgovorio na novinarsko pitanje - da li su danas razgovarali o Demokratskoj fronti, imajući u vidu da se danas u medijima pojavila informacija da je jedini uslov Dragana Čovića to da nema DF-a (čiji je lider Željko Komšić) u 'sporazumu'.

Dizdar je kazao da o DF-u nije bilo "niti riječi".

Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

Osmorka je jučer saopćila da je sporazum "iscrpan dokument s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica": "Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države."

Dodalo se da je to u stvari sažetak političkih programa svih stranaka koje su nudili građanima i glasačima uoči općih izbora te je poručeno kako ga 'osmorka' smatra "kvalitetnim i konkretnim temeljem za rad budućih vlasti na svim nivoima".

Podsjetimo i da grupaciju stranaka osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije