"Zadovoljni smo": Čović i Nikšić otkrili o čemu su danas pregovarali HDZ i predstavnici 'osmorke'

10
Radiosarajevo.ba
"Zadovoljni smo": Čović i Nikšić otkrili o čemu su danas pregovarali HDZ i predstavnici 'osmorke'
Foto: HDZ BiH / Detalj sa sastanka predstavnika 'osmorke' i Dragana Čovića

Danas je u Mostaru održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde, o pregovorima o posizbornoj saradnji.

U pauzi sastanka, predstavnicima medija prvi se, na press konferenciji, obratio Dragan Čović, lider HDZ-a. 

Čović je, poželivši "dobrodošlicu prijateljima Elmedinu Konakoviću, Nerminu Nikšiću i Edinu Forti". Inače, uz Čovića su dabas bile i Borjana Krišto te Darijana Filipović. 

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Danas u Mostaru počinju razgovori Trojke i HDZ-a o formiranju vlasti

Danas u Mostaru počinju razgovori Trojke i HDZ-a o formiranju vlasti

Kako je Čović kazao, pregovori su počeli između stranaka koje su prepoznale mogućnost "da na većini nivoa vlasti imamo dovoljnu većinu". Uz državu i federalni entitet, otkriva lider HDZ-a, razgovaralo se malo i o kantonima, te o onom što bi trebalo uslijediti kroz Dom naroda da bi se "dobila legitimnost naroda". 

"Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se saglasili, a to je da imamo zaista jednu koaliciju koja će upražnjavati partnerstvo. Programski osnov bi bio ključ svega, koji bismo zajednički razrađivali", rekao je Čović, te otkrio da bi se program podijelio na tri dijela.

Prvi se odnosi na euroatlantske integracije i vanjsku politiku, drugi dio na funkcionalnost pravne države i treći, kako kažu jednako (ako ne i više) vrijedan, ekonomski-socijalni aspekt, a sve u skladu s nadležnostima, podijeljenim po Ustavu. 

Doznali smo da bi se timovi za izradu programa trebali formirati do kraja sedmice, a tek onda bi se počelo pregovarati o kadrovskim rješenjima. "O tome se danas nije govorilo", kazao je šef HDZ-a, te nastavio:

"Što se tiče HDZ-a, ja sam rekao da će naša politika biti takva da mi želimo balans između dama i džentlemena, želimo popuniti sve prostore u BiH i da program koji donesemo bude osnov saradnje".

Formiranje vlasti: Ko će biti novi premijer Federalne vlade?

Formiranje vlasti: Ko će biti novi premijer Federalne vlade?

Čović je više puta ponovio da očekuje da će ovom saradnjom dobiti nešto što nije imao u zadnje četiri godine - da Vijeće ministara predlaže zakonska rješenja da znamo da u Parlamentu postoji koalicioni kapacitet koji će to usvojiti.

"To, nažalost, dosad nismo imali. To se odnosi i na niže nivoe vlasti", zaključio je on.  

Njegova su očekivanja da ćemo imati vlast do kraja godine, kako bi budžeti bili usvojeni, a počelo normalno funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti: "Danas smo imali krajnje korektan razgovor, ono što sam zamolio to su kolege prihvatile - da izgradimo odnos povjerenja i da uvažavamo jedni druge. Zadovoljan sam onim što smo postigli u ovom prvom dijelu razgovora."

Potom se obratio i lider SDP-a Nermin Nikšić koji je, zahvalivši "domaćinima iz HDZ-a", poručio kako su razgovori tekli onako kako se očekivalo, planiralo i dogovarala.

"Bio je to otvoren i iskren razgovor", naglasio je Nikšić, te je i on istaknuo da se danas razgovaralo o programu te o tome - imaju li dovoljan broj zastupnika i delegata da naprave vlast - na svim nivoima.

"Ako želimo da pokažemo da nam je stalo, da promijenimo sistem u zemlji i ponudimo nešto novo u ovoj zemlji onda nam treba konkretan plan i program djelovanja, a ne da se vlast formira na osnovu 'dovoljnog broja ruku', pa onda ono što dođe u parlament postaje predmet diskusije i rasprava. Smatram da smo napravili jedan značajan iskorak i plan je dalje nastaviti s ovim dijelom priče.

Ovdje smo kao 'trojka' koja je u Sarajevu pokazala da se može raditi na osnovu programa - nismo sami, mi smo tu u ime drugih partija koje su potpisali sporazum (tzv. osmorka, op.a.)", riječi su šefa SDP-a.

Čović i Nikšić odgovarali su potom i na pitanja novinara.

Zvizdić komentirao formiranje vlasti nakon izbora: Koja moguća vlada je 'materijal za policiju'?

Zvizdić komentirao formiranje vlasti nakon izbora: Koja moguća vlada je 'materijal za policiju'?

Prvo pitanje, neizbježno, ticalo se izmjena izbornog zakona no, lideri HDZ-a i SDP-a, usaglasili su se kako "izborni zakon nije interes samo HDZ-a, već interes države: "Pokazali smo kako je kad imate stranke koje su spremne dogovarati, to nije tabu tema, naravno da ćemo pregovarati", dodao je Nikšić.  

On je podvukao kako je "kapacitet koji osmorka unosi u pripremu izvršne vlasti" 13 predstavnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a 39 u Predstavnički dom Federacije.

"Potpuno je jasno da će u klubu delegata Hrvata, HDZ imati apsolutno većinu. Grupacija okupljenja oko ovog dogovora imat će većinu i u Klubu reda srpskog naroda, te klubu iz reda Ostalih. Utakmica se vodi za klub Bošnjaka, pogotovo zbog situacije u Tuzlanskom kantonu i tzv. 'trgovine' s pojedinim zastupnicima. Omjer je 10:10 između ove dvije grupacije. Preostala tri delegata, ali to je nešto što će se rješavati u narednom periodu", objašnjavao je Nikšić, kazavši da će razgovarati i sa SNSD-om, pa i sa opozicijom u RS, te sa SDA.

"Mi smo istakli naš prioritet - program koji ne možemo provesti ako ostane ovako kako jeste. To je naš pristup, vrlo iskren i vrlo otvoren. Presretan sam što su naši današnji razgovori počeli tako što smo pričali o programu, o tome kako unaprijediti BiH - a ne o kadrovima i pozicijama... No, vrlo brzo ćemo dogovoriti i to", zaključio je prvi čovjek SDP-a. 

Formirana vlast u Tuzlanskom kantonu: "Koalicija je otvorena"

Formirana vlast u Tuzlanskom kantonu: "Koalicija je otvorena"

Čović je nastavio u jednakom tonu, kazavši da "ako napravimo kako dogovorimo - mi moramo priznati odgovornost za situaciju u BiH". Komentirao je i tzv. 'preletače', naglasivši da neko mora tu reagirati, ali da favorizira to da mi donosimo odluke, a ne da nam neko drugi rješava pitanja Ustava i slično. svi ćemo razgovarati sa svakim

Ponovio je da očekuje bolju saradnju nego što je imao protekle četiri godine, te da će ovi lideri nastojati svaki dan imati komunikaciju između sebe. Za kraj je kazao još: "Nadam se da 'preletači' neće ugroziti ovo što smo danas dogovorili."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije