Elmedin Konaković: Blizu smo dogovora oko koncepta formiranja parlamentarne većine

0
Fena
Elmedin Konaković: Blizu smo dogovora oko koncepta formiranja parlamentarne većine
Foto: Fena / Elmedin Konaković

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da se procesi unutar trojke i partnera koji su podržali Denisa Bećirovića na Općim izborima još uvijek odvijaju, ali da je blizu postizanje dogovora oko koncepta formiranja parlamentarne većine.

"Oko koncepta formiranja parlamentarne većine došli smo do završne faze. Radili smo vrijedno i smatram da će se konture buduće parlamentarne većine na nivou države, Federacije BiH i kantona vidjeti vrlo brzo. Razgovarat ćemo sa svim političkim akterima, pa i HDZ-om s kojim još uvijek nismo imali zvanične kontakte", izjavio je Konaković, nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Komentirajući rad Federalnog parlamenta, navodi da nije zadovoljan radom odlazećeg saziva Doma naroda.

Konaković: Dunović i Mahmutbegović su izvršili pritisak, pa smo dobili ova imena. Neka zna BiH

Konaković: Dunović i Mahmutbegović su izvršili pritisak, pa smo dobili ova imena. Neka zna BiH

"Više puta sam govorio, Dom naroda zapravo bio je mašina za glasanje vladajućih struktura. Ljudi koje personalno i pojedinačno jako cijenim vrlo često su dolazili ovdje s naredbama kako da glasaju. Vrlo često su imali neke političke dogovore, niti je bilo neke kreativnosti niti smo pokrenuli neke inicijative", smatra Konaković.

Kazao je da podržava stav Željka Komšića da je neprimjereno da Hrvatska šalje vojsku u BiH u sklopu misije EUFOR Althea, jer, kako je kazao, član Predsjedništva BiH s pravom ima određene rezerve zbog specifičnosti odnosa u BiH, Dejtona i kompleksnosti situacije, "kao vrlo čestih nasrtaja političkih lidera, prije svega predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića".

Osvrnuo se i na protekle Opće izbore za koje smatra da su "najgori izborni proces u BiH ikada proveden“.

"Ovo je jedna od krađa na koje smo skoro navikli. Svjedočimo hiljadama dokazanih procesa nevažećih listića, svjedno napravljenih. Na svakom mjestu u 90 posto slučajeva pokazale su se nepravilnosti koje su posljedica ljudskog uma i ruke. Izmjene Izbornog zakona nisu uspjele, pa čak ni u tehničkom smislu", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije