Konaković odgovorio na pitanje - da li je 'trojka' postala 'sedmorka'

20
L. M.
Konaković odgovorio na pitanje - da li je 'trojka' postala 'sedmorka'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, bio je gost emisije Pressing na televiziji N1, a komentirao je rezultate Općih izbora održanih 2. oktobra, formiranje nove vlasti, prijedlog kandidatskog statusa koji je danas usvojila Europska komisija.

"Prepoznajem cijeli koncept "trojke" pogotovo u dijelu borbe protiv korupcije i transparentnosti, u porukama Europske unije. Niko od njih nije javno rekao da bi bilo koga od "trojke" vidjeli na javnim funkcijama", rekao je Konaković.

O europskoj agendi u BiH kazao je da "niko od političara, pa ni ja, nije doprinio niti jednom aktom da se riješi 14 prioriteta".

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Konaković nakon sastanka: "Ovo vam je sada većina u Federalnom parlamentu"

Konaković nakon sastanka: "Ovo vam je sada većina u Federalnom parlamentu"

"Mislim da EU to radi radi sebe jer su uvidjeli da nakon agresije na Ukrajinu u BiH postoji ruski faktor u BiH. Sigurno ima i te poruke u kojoj BiH mora dobiti vjetar u leđa, ali je na nama sve", smatra Konaković.

Na opasku voditelja da kada BiH dobije kandidatski status, bit će ukinut Ured visokog predstavnika u BiH, Konaković je kazao da bi to bilo dobro za budućnost zemlje.

"U ovom trenutku bi bilo loše, a za budućnost bi bilo odlično. U razgovoru s predstavnicima međunarodne zajednice istaknuto je da tih 14 prioriteta trebaju biti riješeni parcijalno", istakao je.

Konaković: Ne bježim od toga da budem novi premijer Federacije BiH!

Konaković: Ne bježim od toga da budem novi premijer Federacije BiH!

Osvrnuo se i na konstatacije da je "izdajnik zemlje" te na izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao i na to da državna imovina i Izborni zakon BiH nisu dio izvještaja EU.

"Dodikovo ponašanje najveći je razlog ostanka OHR-a. Državna imovina i Izborni zakon su teme koje nisu primarne EU, što mi je drago, fokus je na borbi protiv korupcije. Izborni zakon je prioritet, više politički nego suštinski. Visoki predstanvik je odlukom da se zaštiti etnicitet, derogirao jedan dio procesa u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali nas je iznenadio u dijelu kada kaže da je 11 Bošnjaka, 11 Hrvata i 11 Srba obavezno u Parlamentu za formiranje Vlade FBiH što jača etničko nad nacionalnim", istakao je Konaković.

Podsjetio je i na pregovore u Neumu i optužbe da je "igrao za Zagreb".

"U Neumu smo razgovarali o širem paketu koji govori o brisanju etničkih prepreka. Bilo bi onoliko ljudi koliko stranke odluče da bude. Ove izmjene zakona građanima koji ne pripadaju etničkim skupinama ne daju nikakva prava. U Vijeću naroda RS smo potpuno izgubili utakmicu", smatra Konaković.

"To je narativ koji koriste prave autokrate, Izetbegović i Dodik, u borbi s opozicijom. Izdajnici smo jer smo napustili njegov narativ", rekao je Konaković.

Konaković: Nastavljamo s poslom u Kantonu Sarajevo, neka SDA bljuje vatru

Konaković: Nastavljamo s poslom u Kantonu Sarajevo, neka SDA bljuje vatru

O temi formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, podsjetio je na sastanak koji je održan jučer u sjedištu SDP-a, a bili su prisutni lideri stranaka koji su podržali Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata.

"Opozicija koja je jučer održala sastnak koja ima 35 ruku u Federalnom parlamentu", kazao je uz napomenu da im treba HDZ za većinu.

Oni, opozicija, kako je rekao žele da imaju vlast u svim kantonima, a nastupat će kao koalicija.

Razgovarat ćemo sa HDZ-om kao nezaobilaznim faktorom", rekao je lider NiP-a uz konstataciju da "tromi CiK završi svoj dio posla".

Istakao je da će i oni tražiti novo prebrojavanje glasova, primarno nevažećih listića, za sve nivoe vlasti. Nevažećih listića, podsjetimo, ima 400.000.

"Mislim da ćemo dobiti ogroman broj glasova. Pogledajte Tuzlanski kanton, zaključavana su izborna mjesta. Imamo mnogo dokaza o izbornim prevarama", kaže predsjednik NiP-a.

Na pitanje voditelja da li je koalicija "trojka" prešla u "sedmorku" nakon jučerašnjeg sastanka, kazao je da se to može tako nazvati.

"Od jučer se fizionomija koalicije "trojka", može nazvati "sedmorka". Taj koncept je brojčano najjača politička priča. Stranka za BiH ima odličan rezultat u Kantonu Sarajevo. Vrata te stranke su u KS otvorena, kao i za DF. Mislim da će oni ostati sa SDA", rekao je Konaković.

Konaković: S kojom strankom, osim SDA, ne bi u koaliciju?

Konaković: S kojom strankom, osim SDA, ne bi u koaliciju?

SDA neće imati kontrolu na procese u državi i Federaciji, oni će se baviti svojim problemima, smatra Konaković.

Govorio je o Semiru Efendiću, lideru SBiH i mogućom koalicijom s ovom strankom.

"Nikad nisam nešto rekao o njegovom načelničkom poslu. Ne nudimo nikom ništa. O premijerima i ministrima, govorimo na kraju. Svjestan sam da će se od mene tražiti učešće u izvršnoj vlasti", napomenuo je.

Od svih kandidata bošnjačkog korpusa na federalnom nivou ima najviše glasova i zbog toga bi, kako kaže, imao obavezu da bude premijer FBiH.

"Nismo rekli da nećemo nikad sa SDA, mi nećemo sa ovakvom SDA. SDA mora očistiti svoje redove. Izetbegović bi trebao shvatiti poruku naroda da je slabiji od svoje stranke", rekao je Izetbegović.

Na formiranje vlasti na državnom nivou, rekao je da će HDZ biti ključna stranka.

"HDZ može spašavati i SDA i SNSD", naglasio je Konaković uz napomenu da se o raspodjeli ministarstava govori na kraju. Nikakvog otcjepljenja, nikakvog trećeg entiteta, kako je rekao, neće biti.

"Ja bih volio da ovo bude država bez kantona, entiteta i sa jednim predsjednikom, ali to se neće desiti", smatra Konaković, ali napominje da žele raditi u interesu svih građana BiH.

Komentirao je pobjedu Bećirovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Odluka da imamo Bećirovića kao kandidata, je najbolja odluka koju smo mogli imati", kazao je Konaković.

Voditelj je kazao da je Konaković jedan od rijetkih političara za koji vrh Hrvatske ima riječi hvale na šta je lider NiP-a replicirao da "nije fer da Hrvatima biramo predstavnika".

"Mislim da je prevelika cijena koju smo platili zbog činjenice da Željko Komšić sjedi četvrti put u Predsjedništvu", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije