U Sarajevu danas susret stranaka 'osmorke' i HDZ-a: Poznato šta će i ko kome ponuditi

3
Fena
U Sarajevu danas susret stranaka 'osmorke' i HDZ-a: Poznato šta će i ko kome ponuditi
Foto: HDZ BiH / Detalj sa sastanka predstavnika 'osmorke' i Dragana Čovića

Sastanak na kojem će osam političkih stranaka ponuditi njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine bit će održan danas u Sarajevu.

Kolokvijalno nazvane "osmorka", stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica.

"Osmorka" usaglasila program za formiranje vlasti u FBiH i na državnom nivou: Ponudit će ga HDZ-u

"Osmorka" usaglasila program za formiranje vlasti u FBiH i na državnom nivou: Ponudit će ga HDZ-u

Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka osmorke.

Dodalo se da je to u stvari sažetak političkih programa svih stranaka koje su nudili građanima i glasačima uoči općih izbora te je poručeno kako ga 'osmorka' smatra "kvalitetnim i konkretnim temeljem za rad budućih vlasti na svim nivoima".

Grupaciju stranaka osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije