Ko će formirati vlast na nivou FBiH: Konaković otkrio šta je dogovoreno HDZ-om

11
Radiosarajevo.ba
Ko će formirati vlast na nivou FBiH: Konaković otkrio šta je dogovoreno HDZ-om
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković bio je gost u emisiji Centralni dnevnik na Face TV, a govorio je o formiranju vlasti i pregovorima sa HDZ-om i predsjednikom ove stranke Draganom Čovićem.

"Da bi se predložio predsjednik ili podpredsjednik FBiH potrebno je minimalno 11 delegata. Mi imamo sigurnih 10. I SDA ima 10, ali su oni mnogo dalje od broja 11 od nas. SDA može blokirati proces i trudi se da blokira formiranje vlasti. SDA nema većinu u domovima da bi potvrdila svoje prijedloge. Većina je 39 ruku. Jedina čista i stabilna kolicija je Osmorka, a možda i Devetorka", kazao je Konaković.

Istakao jer da su od zadnjeg sastanka Trojke u ime Osmorke sa HDZ-om formirani timovi koji rade izradu programskih dokumenata.

Konaković: "Spremni smo se odreći pozicija i ustupiti ih DF-u, volio bih da budu u koaliciji"

Konaković: "Spremni smo se odreći pozicija i ustupiti ih DF-u, volio bih da budu u koaliciji"

"Prvi put ćemo imati programsku koaliciju na nivou FBiH. Neka znaju to i neka prestanu da maltretiraju ljude u Goraždu", rekao je predsjednik NiP-a.

Zatim se osvrnuo na izborne krađe te komentirao rad Centralne izborne komisije BiH.

"Nismo krali na izborima, da ja znam. Iskustvo iz SDA koristimo da prepoznamo anomalije. Kada kradeš, u SDA je onda najbolje, jer oni imaju ljude koji ih štite. Ko krade i laže u NiP-u nema mijesta. SDA je pokrala više nego ikad. Na brojanju, na unosima, na praznim listićima SDA je pokrala više nego ikad.

Ukrali su, ali nije bilo dovoljno. Žalili smo se na desetine mjesta, a neke naše žalbe CIK nije ni razmatrao. CIK je politička institucija. Radili su pod pritiskom režima i ovaj put. Blizu smo da formiramo vlast i da rasteretimo tužioce da ih sve pohapse. Protesti su zadnja instanca. Ako ih mi budemo pravili, bojim se da će to biti nešto što BiH nije do sada vidjela. To je krajnja nužda", smatra Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije