Stomatologinja nakon slučaja djevojčice iz Sarajeva: Ovo su stanja koja mogu ugroziti život

0
Radiosarajevo.ba
Stomatologinja nakon slučaja djevojčice iz Sarajeva: Ovo su stanja koja mogu ugroziti život
Foto: Pexels / Stomatolog

Nakon što je maloljetnica (16) iz Sarajeva preminula nakon komplikacija uzrokovanih stomatološkim zahvatom u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, oglasio se i njen otac koji je iznio detalje. 

Otac je izjavio da demantuje da je njegovoj kćerci bio izvađen zub. Rekao je da je njegova kćerka preminula uslijed neadekvatnog liječenja od strane zubara u privatnoj ordinaciji koji joj je popravio zub, stavio lijek i dao antibiotik, ali se njeno stanje iskomplikovalo ubrzo nakon intervencije. Također, naveo je inicijale doktora i ordinacije u kojoj se njegova kćerka liječila. 

Srbijanski mediji su, povodom slučaja iz Sarajeva, kontaktirali stomatologinju i specijalistkinju ortopedije vilica Katarinu Murgulj, koja je ispričala u kojim slučajevima može doći do fatalnog ishoda, kada su stomatološka liječenja u pitanju, kao i koliko su redovni pregledi i kontrole značajni u prevenciji i najmanjih komplikacija. 

Zlatko Lagumdžija osudio postupke Christiana Schmidta: "Postao je kao Vegeta, miješa se u sve živo"

Zlatko Lagumdžija osudio postupke Christiana Schmidta: "Postao je kao Vegeta, miješa se u sve živo"

"Urgentna stanja u stomatologiji mogu biti posljedice lokalnih ili sistemskih poremećaja. Lokalni poremećaji su krvarenje, infekcije, bol i otok. Što se krvarenja tiče - to su krvarenja iz krvnog suda i takva krvarenja mogu dovesti do gubitka veće količine krvi, što može dovesti do urušavanja funkcije organizma i do smrtnog ishoda. Ovakva krvarenja mogu nastati iz brojnih razloga, koje mogu biti opšteg ili lokalnog karaktera. Komplikacije uzrokovane krvarenjem mogu da se preveniraju tako što će se uzimati adekvatna anamneza, koja bi nam ukazala na urođena i stečena oboljenja koja mogu da dovedu do poremećaja hemostaze (prestanka krvarenja) - kao što su, na primjer, hemofilija, AIDS, oboljenja jetre, leukemija", navodi stomatologinja Katarina Murgulj.

Kada govorimo o faktorima lokalnog karaktera, tu se prvenstveno misli na povredu krvnih sudova, mekih i koštanih tkiva, kao i povrede interdentalnog septuma.

"Pored krvarenja imamo i infekcije, koje se mogu manifestovati kao samostalna oboljenja ili kao komplikacije nekih stomatoloških intervencija. One po svom toku mogu biti akutne i hronične. Mogu da variraju od blagih simptoma do stanja koje ugrožavaju život. Lokalni klinički znaci zapaljenja su povišena lokalna temperatura, bol, crvenilo, otok, kao i oštećenja funkcije", ističe stomatologinja za Ženu Blic.

Otac preminule djevojčice (16) progovorio o svemu: "Da su izvadili zub, sve bi bilo drugačije..."

Otac preminule djevojčice (16) progovorio o svemu: "Da su izvadili zub, sve bi bilo drugačije..."

Što se tiče komplikacija infekcije, one se dešavaju kao posljedica izbjegavanja ili neadekvatnog i kasno započetog liječenja.

"Širenjem takvih infekcija može doći do komplikacija koje mogu da ugroze život pacijenta, kao što su tromboza kaveroznog sinusa, infektivni miokarditis, bakterijski meningitis. Sistemske bolesti koje mogu da dovedu do urgentnih stanja su infarkt miokarda ili srčani zastoj, napad angine pektoris, epileptični napad, anafilaktički šok, astma i hipoglikemijski šok, kao i besvjesna stanja i akutna adrenalna kriza", upozorava dr. Murgulj i na kraju dodaje da treba da radimo na prevenciji i redovnim kontrolama, kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije.

"Ako se nešto ne tretira pravovremeno, veće su šanse da dođe do komplikacija koje mogu da izazovu fatalni ishod", zaključuje.

Više o slučaju možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije